Fotbollsförbundet öppnar för könstest av damspelare

Fotbollsförbundet öppnar för könstest av damspelare

Fotbollsförbundet öppnar för könstest av damspelare. Det skriver idag Sveriges Radio.

Annons

– I värsta fall kan man hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till sajten.

I fallet om den sydafrikanska sprintstjärnan på 800 meter, Caster Semenya, har debatten om höga testosteronnivåer hos kvinnor debatterats flitigt det senaste inom främst Internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF). Stjärnan får inte delta i tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron. Detta efter beslut av World Athletics.

Semenya överklagade WA:s beslut till idrottens skiljedomstol Cas där hon förlorade processen.

Nu ser man alltså hur andra idrotter ser behov av könstester, och Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet (SvFF), tror att allt fler kommer titta på WA:s regelverk. Enligt SR öppnar SvFF för att införa någon form av könstester på elitnivå.

– Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass, säger Anders Hübinette till Radiosporten.

Radiosporten har även varit i kontakt med Riksidrottsförbundet:

– Nu går det att mäta testosteron, men den dagen vi också kan mäta exempelvis mental förmåga eller mental styrka, ska vi börja sätta begränsningar för det? Var drar man gränserna för vad som kan anses som lika villkor? säger idrottschefen Peter Mattsson.

Annons

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!