Ny lag skall stävja hat och hot mot politiker

Ny lag skall stävja hat och hot  mot politiker

Regionpolitikern i Blekinge Emma Stjernlöf (M) har flera gånger utsatts för hat och trakasserier. Bara under det senaste året har hon polisanmält två händelser – men båda utredningarna har lagts ner. Det skriver SVT.

Annons

Lagändringen gällande brott mot förtroendevalda politiker började gälla den 1 januari 2020. Det blir allt vanligare att politiker utsätts för hat, hot eller trakasserier. Det visar Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsundersökning.

’Av säkerhetsskäl vill jag inte gå in på detaljer vad det handlade om, men i våras var det väldigt mycket när det var ett stort mediafokus på annat som hände här. Jag är inte mer än människa och jag tar väldigt illa vid mig och har slutat läsa kommentarerna,’ Det säger Emma Stjernlöf.

Enligt trygghetsundersökningen är politikerna i Blekinge bland de mest utsatta i landet.

Riksdagspolitikern Heléne Björklund (S), som bland annat har skrivit motioner rörande hot mot politiker, välkomnar också lagändringen

’Jag tycker det är bra och viktigt att lyfta. Som samhällsklimatet och debatten har blivit blir det ett brott mot själva demokratin när man försöker hota förtroendevalda antingen för att de skall bli tysta eller att man ska få någonting ut av det.’ Det säger Björklund.

Christopher Jarnvall

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!