Fadimegalan av GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime på Berns i Stockholm

Fadimegalan av GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime på Berns i Stockholm

För 17e året arrangeras Fadimedagarna och för 8e året produceras Fadimegalan av  GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime på Berns i Stockholm för inbjudna gäster. 

Annons

Fadimegalan hedrar minnet av modiga Fadime Sahindal och hennes kamp för frihet och kärlek. Temat för galan är ”Fadime är död. Hedersvåldet lever”. Årets medverkande var bland flera Mia Skäringer Lázár och Patrik Isaksson.

Fadime Şahindal, född 2 april 1975 i Elbistan, Kahramanmaraş, Turkiet, död 21 januari 2002 i Uppsala, var en kurdisk kvinna som dödades i ett hedersrelaterat mord i Uppsala. Hennes far dömdes för mordet till livstids fängelse. Han dömdes till livstids fängelse för dådet, ett straff som senare tidsbestämdes till 24 år. Hon invandrade till Sverige från Turkiet vid sju års ålder.

Galan leddes av: Sabinije von Gaffke. Bland årets talare finns bl.a Fadimes advokat Leif Ericksson, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, moderaternas Ulf Kristersson och GAPFs Sara Mohammad.

Sara Mohammad, är en av grundarna av Riksorganisationen GAPF. År 1984, när Mohammad var 17 år, lämnade hon sin familj efter att hon misshandlats och hotats till livet av sin bror. Hon kom till Sverige som politisk flykting 1993 och lever sedan dess under skyddad identitet. Sara Mohammads egna erfarenheter har bidragit till att hon i sin verksamhet har fokuserat på hederskultur och hedersförtryck.

Mia Skäringer i samarbete med Camilla Thulin Design AB har tagit fram sidenskjortan ”No More Fucks To Give” till förmån för GAPF. Under galan delade designern Camilla Thulin ut sin donation från denna kampanj till GAPF. I anslutning till detta höll Mia Skäringer ett tal. 

Pela & Fadime-utmärkelsen delas ut av Lars Leijonborg till någon som har fört kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck framåt. 

Underhållning; sång från Sara Varga, Dao Di Ponziano, Qica, Sussane Alfvengren och Patrik Isaksson. Dikt från Elin Klinga och standup från Zinat Pirzadeh

Annons

Eventarrangör Erwik Communication

Producerad i samarbete med Red Carpet News, nyhetskanalen med fokus på VIP event, kändisar, skönhet & mode

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!