FN förbjuder att ’klimat-flyktingar’ återsänds

FN förbjuder att ’klimat-flyktingar’ återsänds

Människor som har flytt från sina hemländer med anledning av klimatförändringarnas effekter kan inte tvingas att återvända. Det skriver FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i ett vägledande beslut. Omni rapporterar.

Fallet gällde en man från Kiribati i Stilla havet, som flydde till Nya Zeeland och sökte asyl. Han hävdade, att hans liv var i fara, eftersom önationen väntas vara en av de första som blir obeboelig till följd av stigande havsnivåer.

Kommittén avgjorde visserligen till fördel för Nya Zeeland, eftersom mannens liv inte är i omedelbar fara. Men man anförde också, att det vore ett brott att skicka tillbaka människor till platser där klimatförändringar utgör ett akut hot.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!