SD i fortsatt ledning – en konsekvent politik betalar sig

SD i fortsatt ledning – en konsekvent politik betalar sig

Socialdemokraterna har det tufft. JÖK:en tycks inte ha fallit väljarna på läppen, men S hade nog kalkylerat med den risken när man gick in i regeringssamarbetet för ett år sedan. Att S skulle lyckas jämka med Annie Lööfs och Centerns närmast libertarianska politik trodde väl egentligen ingen.

Annons

S har ’historiskt låg nivå’, hör vi. Det beror förvisso inte bara på ett tapp vänsterut. Många socialdemokrater har gått över till Sverigedemokraterna. Det syns tydligt. SD har tagit över delar av den klassiska S-politiken med välfärdsfrågorna och ’folkhemmet’.

Vänsterpartiet har plockat en hel del av Socialdemokraternas vänsterfolk. Partiet ligger på tio procent.

Liberalerna fortsätter sin kamp för att få näsan ovan vattenytan. De tappade förstås en del väljare högerut i och med att de gick in i regeringssamarbetet. Ett samarbete som har gjort dem totalt anonyma. Som det nu ser ut skulle de inte komma in i riksdagen.

Moderaterna tappar och orkar inte riktigt återhämta sig. Många väljare är förmodligen besvikna på partiledningens svajande när det kommer till framtida regeringskonstellationer.

Var fjärde svensk väljare röstar på Sverigedemokraterna. Partiet är fortsatt störst i mätningarna. TV4:s väljaropinionen, som Göteborgs universitet har tagit fram, bekräftar de förändringar sedan valet 2018, som andra mätningar har visat.

Det enda parti som konsekvent har talat om de problem Sverige har är SD. Övriga har antingen ’inte sett det komma’ eller ignorerat frågorna. Den nuvarande S-regeringen har visat sig oförmögen att hantera bekymren. Det straffar sig.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!