Två explosioner i Stockholm med 500 meters avstånd

Två explosioner i Stockholm med 500 meters avstånd

I Husby i nordvästra Stockholm har två explosioner inträffat i flerfamiljshus under natten mot tisdagen. En person har förts till sjukhus med lindriga skador. Det skriver Expressen.

Annons

Enligt uppgift är det bara omkring 500 meter mellan platserna för explosionerna och ett vittne bedömer att det var cirka fem minuter mellan de båda smällarna.

– Hela soffan reste på sig. Byggnaden har evakuerats. Folk är väldigt skärrade, säger Loui som bor i huset där den ena explosionen inträffade till Expressen.

Loui beskriver skadorna på byggnaden som ”mycket stora”.

– Det är massor av glas och balkongräcken som flög iväg. Det var en rejäl tryckvåg, säger Loui.

Räddningstjänsten kom till platsen med stora resurser klockan 02.40 inatt och enligt polisen är det omfattande skador på fastigheterna. Ambulanssjukvårdare har undersökt ett tiotal personer, sammanräknat från båda platserna. Polisens tekniker och nationella bombskyddet har kallats in. 

– Vi har spärrat av och ska utreda vad som har hänt. En förundersökning angående allmänfarlig ödeläggelse i två fall är inledd, säger Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg.

– Det är två explosioner på olika adresser, men det är bara 500 meter mellan adresserna. Nu söker vi igenom lägenheter och ser om vi hittar fler skadade, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör på Räddningscentralen Mitt.

Annons

En byggnadsingenjör har sökts under natten av räddningstjänsten för att kunna bedöma om det finns någon rasrisk.

Smällarna hördes så långt som till Sundbyberg, Danderyd och Täby. Många har hört av sig till Expressen om explosionerna.

”Explosionen var mycket kraftig, mitt hus som är ett tvåplans kedjehus skakade rejält”, skriver en person som bor i Kistahöjden.

”Två väldigt höga explosioner hördes för ungefär 15 min sedan. Obehagligt”, skriver en person.

”Jag väcktes av dov kraftig smäll”, skriver en person som bor i Danderyd.

– Hela vårt hus skakade. Vi har barn och är rädda, jag skakade. Ingen vågade gå ut, säger en person som bor i området.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!