Partiet vill att islam skall få en särställning i Sverige

Partiet vill att islam skall få en särställning i Sverige

Det nya partiet Nyans, som vänder sig till Sveriges muslimer, håller på att ta form. Partiet vill bland annat att muslimer skall betraktas som en särskild minoritet, på samma sätt som exempelvis judar och samer. Det skriver SVT.

Annons

Partiet vill att så kallad islamofobi blir en särskild brottsklassificering och man ogillar debatten om att förbjuda slöjor i skolan.

’Det är inte slöjan som skall bekämpas, det är förtrycket. Samtidigt har föräldrarna rätt att uppfostra sina barn utifrån deras kultur och religion.’ Det säger partiledaren Mikail Yüksel.

Yüksel stod tidigare högt upp på riksdagslistan för Centerpartiet. Men han tvingades bort, då hans samröre med den extrema turkiska organisationen ’Grå vargarna’ uppdagades.

Nyans är kritiskt till att friskolan Vetenskapsskolan, numera Safirskolan i Göteborg, där det går många muslimska barn, har förlorat sitt tillstånd att bedriva undervisning. Säpo betraktade den tidigare ägaren som en säkerhetsrisk. Därutöver menar Skolinspektionen, att de nya ägarna inte tillräckligt tydligt har kapat banden med den tidigare ägaren.

Trots att tidigare försök att bilda specifika partier för olika invandrargrupper har gått dåligt, tror Nyans att de skall lyckas. ’Vi vill komma in i riksdagen, vi vill komma in i olika kommunfullmäktige och bedriva politik.’ Det säger Mikail Yüksel.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!