Läkare dömd till utvisning på livstid – övergrepp mot över 40 barn

Läkare dömd till utvisning på livstid – övergrepp mot över 40 barn

SVT rapporterar om en läkare i 30-årsåldern som har arbetat på flera läkarmottagningar i Sverige och som även varit anställd på läkartjänsten Kry (en apptjänst). Läkaren har nu dömts av Svea hovrätt till sju års fängelse och utvisning på livstid för en lång rad sexuella övergrepp mot barn.

Övergreppen ägde rum i olika delar av Sverige: Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm samt i läkarappen Kry.

Mannen dömdes förra året i maj till tio års fängelse i tingsrätten. Påföljden: tio års fängelse, 3,5 miljoner kronor i skadestånd och livstids utvisning. Men mannen hävdade att han är oskyldig och överklagade istället domen och igår meddelade alltså Svea hovrätt att läkaren frias från några av åtalspunkterna och att straffet mildras.

”Hovrätten har dömt läkaren för grov våldtäkt mot två barn och för grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn. Hovrätten har däremot frikänt läkaren från åtalen avseende sexualbrott mot barnens föräldrar”, skriver hovrätten och fortsätter:

”Hovrätten har ansett att läkarens agerande inte har kränkt föräldrarnas sexuella integritet”.

Enligt tingsrätten hade läkaren kränkt föräldrarnas sexuella integritet då han förmått dem att filma samt delta i det som han har kallat för undersökningar i samband med att han var anställd på läkarappen Kry.

Totalt fanns 77 målsäganden, varav 55 barn i åldrarna två till tolv år samt 21 vuxna.

Förutom sexövergreppen dömdes läkaren även för grovt barnpornografibrott, sexualbrott mot ett barn som han varit barnvakt åt samt för sexualbrott riktat mot de föräldrar som varit med vid de videosamtal som genomförts via Kry.

Svea hovrätt dömer läkaren till sju år och utvisning på livstid. Han ska också betala skadestånd till barnen han har utsatt för övergrepp.

– Hovrätten har noga prövat läkarens invändning om att hans undersökningar var medicinskt befogade. Hovrätten har med några få undantag funnit bevisat att läkaren agerat på det sätt som åklagaren påstått samt att detta inte varit medicinskt befogat, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!