75 år sedan fångarna i Auschwitz befriades

75 år sedan fångarna i Auschwitz befriades

Idag är det 75 år sedan sovjetiska Röda armén nådde fram till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau. Ett av många förfärliga nationalsocialistiska utrotningsläger, som kom att bli symboliskt för dem alla. Portarna öppnades och överlevarna kunde befrias.

Annons

Den lilla idylliska österrikiska gränsstaden Auschwitz, som fram till Första världskrigets slut låg alldeles intill kejsartyska Oberschlesien, anade aldrig vilket eftermäle namnet skulle få. Idag ligger staden i Polen, några mil väster om Krakow. På polska heter den Oświęcim.

Strax därbortom ligger lägret. Dels den äldre delen som började som en polsk militärförläggning under mellankrigstiden och sedan först användes av tyskarna som krigsfångeläger. Dels det utbyggda utrotningslägret Birkenau.

Auschwitz byggdes ut i etapper och hyste som mest tiotusentals fångar. Det var inte bara judar som internerades och från 1942 systematiskt mördades. Även romer föll offer. Här internerades även krigsfångar framför allt från Sovjetunionen.

När Röda armén i januari 1945 närmade sig Auschwitz, tömdes lägret skyndsamt på de fångar som ännu orkade stå och gå, dödslägret med gaskamrar och kremeringsungnarna förstördes skyndsamt av nazisterna, men spåren gick inte att helt radera ut.

Runt om i Tyskland och de av nazisterna ockuperade länderna låg mängder av koncentrationsläger, som successivt öppnades. Röda armén och dess kommunistiska marionettregimer kom många gånger att byta ut nazisternas fångar mot sina egna – ofta människor med verkliga eller förmenta nazistsympatier.

Idag är Auschwitz och det som finns kvar av dödslägret Birkenau ett museum och hela anläggningen finns på UNESCO:s världsarvslista. Det är väl värt ett besök men avsätt en dag. Det tar tid att gå runt området och att ta till sig den verklighet som rådde under några vidriga år på 1940-talet.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!