Löfven har bara tomma ord för judarnas oro

Löfven har bara tomma ord för judarnas oro

Idag är det 75 år sedan de överlevande fångarna i utrotningslägret Auschwitz-Birkenau kunde befrias. Det högtidlighålls förstås av hela den civiliserade världen. En viktig minnesdag och ett memento över något som aldrig mer får ske. Men blir det mer än symbolik?

Annons

Sveriges statsminister Stefan Löfven besöker Israel och har fått oroliga frågor från internationella organisationer mot antisemitism: Vad händer i Sverige?!

Svenska judar oroar sig för den uppflammande antisemitismen och känner oro för att offentligt visa, att de är judar. En EU-rapport om situationen för judar i Europa pekar på en allt sämre situation i Sverige. Nio av tio svenska judar anser att situationen har förvärrats.

Sverige tillhör också de länder, där judarna har minst förtroende för hur regeringen bekämpar antisemitismen och tillgodoser de judiska församlingarnas behov av säkerhetsskydd. Fyra av fem tillfrågade svenskar anser inte, att regeringen bekämpar antisemitismen effektivt.

Löfven slingrade sig förstås. Han känner ju till problemen. Många finns i hans egen väljargrupp. Han pratar gärns om 1940-talets nazister, men borde göra rent hus med antisemiterna i framför allt sitt eget ungdomsförbund, SSU. Det handlar i regel om de muslimska väljargrupperna. Malmö är allvarligt intoxinerat.

Detta vet Stefan Löfven och hela S-ledningen om. Men de tar inte i med hårdhandskarna och rensar ut partiets antisemiter. De pratar litet utåt om att ’bekämpa’ dessa åsikter, går pliktskyldigast ’kippavandringar’ men låter annars judarnas vedersakare hållas. De är ju ofta – bevars -socialdemokrater och viktiga röster för ett parti som snart tycks ha förlorat de flesta andra väljare.

Sveriges socialdemokrater liksom övriga vänstern har en stor skuld i att antisemitismen ökar i vårt land. Den har dragit till sig islamister genom åren, men det handlar inte bara om extremister. Muslimska invandrare från Israels grannländer tycks i gemen ha en hatisk uppfattning om judar och staten Israel.

Därutöver har vi kanske några hundra rätt omtöcknade rena nazister. Men det är inte den lilla skaran som utgör hotet och får människor av judisk tro att fly från en stad som Malmö, ja, kanske väljer att helt emigrera. Det är i regel vänsterns väljare med muslimska rötter i framför allt Mellanöstern och deras aggressiva supporterskara.

Annons

Detta är besvärande för Socialdemokraterna och för Stefan Löfven. De vet förstås inte på vilket ben de skall stå. Men tills dess att de har städat upp bland skanderande judehatare i SSU ekar Stefan Löfvens ord bara tomt och planerade ’förintelsekonferenser’ känns mest som politiska potemkinkulisser.

Den socialdemokratiske statsministern borde ha kommit bättre rustad till denna minnesdag i Jerusalem.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!