Planerade islamistisk massaker, ville ’döda och mörda’ – nu får han studera i Sverige

Planerade islamistisk massaker, ville ’döda och mörda’ – nu får han studera i Sverige

Den islamistiske terroristen och hans kumpaner planerade att ’döda så många som möjligt’ på den danska tidningen Jyllands-Posten – men de greps av polis i sista stund. Det var 2010. Nu läser en av dem till civilingenjör i Sverige. Det skriver AB.

Annons

Motivet för den planerade attacken mot Jyllands-Posten var tidningens publicering av teckningar på profeten Muhammed. Tre av de gripna männen var svenska medborgare och förflyttades senare till Sverige för att avtjäna sina straff.

En av de dömda terroristerna med anknytning till Sverige var för övrigt nära befryndad med Helena Hummasten (tidigare Benaouda), den dåvarande ordföranden i Sveriges muslimska råd, numera ordförande i studieförbundet Ibn Rushd, som är en förening med misstänkta kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Den nu aktuelle terroristen, en man som i dag är i 40-årsåldern, misstänktes enligt danska media även för att ha planerat terrorbrott under fängelsetiden. I terroristens cell hittades instruktioner för bombtillverkning samt en karta över Köpenhamns kollektivtrafik.

Förflyttad till Sverige för att fortsätta avtjäna sitt straff placerades terroristen på en säkerhetsavdelning. Han var enligt Kriminalvården rymningsbenägen och dokumenterat våldsam.

Under tiden i svenskt fängelse misskötte han sig också och fick flera varningar. Vid ett tillfälle uttryckte han att han var beredd att ’döda och mörda’.

Enligt handlingar från Kriminalvården uppvisade mannen allvarlig misskötsamhet. Myndigheten konstaterade att det kan antas att han är benägen att fortsätta allvarlig brottslighet under sin tid i fängelset. I en senare skrivelse från Kriminalvården framkom dock, att han hade lugnat ner sig.

Mannen släpptes för drygt ett år sedan. Han skrev in sig på en utbildning vid ett svenskt universitet förra våren. Han studerar nu till civilingenjör i datateknik. Detta enligt en pressansvarig vid universitetet. Mannen har även bytt namn sedan domen föll.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!