MALMÖ | 200 poliser, kronofogdar och tulltjänstemän finkammar bostadskvarter

MALMÖ | 200 poliser, kronofogdar och tulltjänstemän finkammar bostadskvarter

De tre senaste dagarna har 200 poliser tillsammans med kronofogdar och tulltjänstemän slagit till mot de kriminella nätverken i Malmö. Man har finkammat bostadskvarter efter vapen, narkotika och efterlysta personer. Det skriver Dagens Nyheter.

Annons

Man har gjort massiva tillslag i särskilt utvalda bostadskvarter i Malmö. Insatsen har fått namnet Hagelstorm och är en del av polisens särskilda nationella händelse, som kallas för Operation Rimfrost.

– Men vårt arbete har även ett stort signalvärde, vi visar att vi kraftsamlar mot buset. Det är den första operationen i sitt slag i Sverige, en helt ny typ av insats som vi aldrig har gjort förut, säger Oscar de Soto till DN. 

Polismyndigheten har inte velat uppge exakt hur många poliser som ingår i Operation Hagelstorm, men enligt uppgifter till DN handlar det om 180 poliser samt ett tjugotal personal från Tullverket och Kronofogdemyndigheten. 

På tisdagen slog ett 50-tal poliser till mot Rosengård, och knappt en dag senare, dyker polisen upp på Nydala. Även om invånarna i Nydala är vana vid att polisen cirkulerar i deras kvarter, beskådar de nu ovanliga scener när det i gränderna mellan flerfamiljshusen rör sig grupper om 10-15 uniformerade poliser med hundpatruller, stegar, kameror och speglar.

– De flesta ger oss tummen upp och är glada för att vi här. Vi står ju på de enskilda individernas sida, alla dem som kommer i kläm på grund av den grova organiserade brottsligheten. Nu tar vi tillbaka revir från de kriminella. Det är en show of force där vi visar vem som bestämmer, säger Oscar de Soto. 

På fredagsförmiddagen kommer det hållas en presskonferens på Rättscentrum i Malmö där resultatet av veckans insatser ska presenteras. 

– De tyngsta kriminella har säkert hunnit försvinna när vi dyker upp, men det här handlar ju om att slå sönder alla led i ligorna. Det blir svårt för mellanregionen och underhuggarna att verka när det kryllar av poliser, och vi vet att vi stör ut deras verksamheter. Sedan handlar det ju om att fortsätta arbetet, visa att det inte är en engångsinsats, säger Oscar de Soto. 

Annons

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!