Vin från Nya Zeeland – med fåret som trädgårdsmästare

Vin från Nya Zeeland – med fåret som trädgårdsmästare

Vin från så långt bort vi bara kan komma: Nya Zeeland. På andra sidan jordklotet men med bitvis mycket bra jordmån och väder för goda viner. och med får som deltar i ogräsrensningen mellan raderna av plantor.

Annons

Här – liksom i andra delar av Nya världen – är det förstås europeisk vintradition som dominerar och Sverige har blivit en av Nya Zeelands viktigaste exportmarknader.

Landet har relativt små vinregioner men med mycket bra förhållanden för att ta fram goda viner. Marknadsandelen i hela världen är också betydligt större än områdena ger vid handen.

Vad skall man då välja? I mitt tycke sticker två druvor ut mycket positivt: Pinot Noir, om vi talar om rött vin. Chardonnay, vad gäller det vita. Men det är värt att prova något av Sauvignon Blanc eller Pinot Gris, när vi ändå är inne på vitt vin.

I veckan bjöd Swedish Wine Events in till en fin provning i Stockholm. Stort pådrag i närvaro av Nya Zeelands ambassadör.

Numera talas det – förstås – mycket om ’hållbarhet’ inom vinproduktionen. Det är ett sätt att marknadsföra verksamheten men också på sikt att överleva och kunna reinvestera i odlingarna. Så får vi se hur länge det konceptet är ’hållbart’…

Nya Zeeland är också ett land, där man ägnar dig åt fåravel. Fåren används även för att hålla ogräset borta mellan raderna av vinplanor och märkligt nog rör de aldrig vare sig plantor eller druvor. Fåret som trädgårdsmästare!

Detta provade vi:

Annons

Stoneleigh 2019, Classic, Sauvignon Blanc

Stoneleigh 2019, Wild Valley, Sauvignon Blanc

Stoneleigh 2018, Rapaura Series, Single Vineyard, Sauvignon Blanc

Frågar ni mig: Är inte särskilt förtjust i doften och jag tycker, att smaken antingen är för ’spritsig’ och smakar mycket av äpple eller också förbleknar den snabbt. Vinet bör definitivt kombineras med något lättare att äta.

Stoneleigh 2019, Rapaura Series, Single Vineyard, Pinot Gris

Stoneleigh 2019, Rapaura Series, Single Vineyard, Chardonnay

Stoneleigh 2019, Rapaura Series, Single Vineyard, Pinot Noir

Den här raden gillar jag mycket bättre. Chardonnay från denna del av världen har kraft och är – ofta – rejält ekfatslagrande. Gott till fisk och skaldjur. Det röda – Pinot Noir – borde vara ett utmärkt vin till höstens nedskjutna och infrusna änder. Jag skall prova.

Till grisen och potatissalladen vi serverades till lunch passade det röda vinet alldeles förträffligt!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!