Missbruk kostar tre biljoner dollar varje år

Missbruk kostar tre biljoner dollar varje år

Under söndag och måndag pågår en konferens om ’harm reduction’ – skademinimering – i Paris. Det handlar om sådant vi njuter av – mat, dryck, tobak, sol – men som vi inte bör konsumera på fel sätt. Missbruk och överkonsumtion – räknar man med – kostar världen årligen runt tre biljoner US-dollar.

Konferensen rör också traditionella, dogmatiska informationskampanjer eller metoder, som i första hand ger pengar till statskassan men inte får önskad effekt. De ställs mot metoder som visserligen inte får konsumtionen att upphöra helt, men ger betydligt mindre skador.

En av initiativtagarna är en fransk professor och läkare, som låg bakom den idag mycket restriktiva franska tobakspolitiken. Men på senare tid har han modifierat sin tidigare dogmatiska inställning och blivit en förespråkare för skademinimering som ett mer realistiskt alternativ än total avhållsamhet.

En av huvudtalarna är den egyptiske professorn Tarek Safwat, specialist på lungsjukdomar. Han konstaterar, att rökning – förstås – är den främsta orsaken till lungcancer. Även luftföroreningar är en starkt bidragande orsak. Han ser även att dödstalen i utvecklingsländerna kommer att tredubblas de närmaste 25 åren på grund av cigarettrökning.

Så vad gör man för att råda bot på problemen? Ja, konstaterar professor Safwat, i Egypten använder man sig av de traditionella metoderna: Information i form av varningstexter, bilder på skador till följd av rökning, högre priser – alltså beskattning – på cigaretter…

Hjälper det? Nej, säger Tarek Safwat. Men, staten får in mycket pengar, eftersom folk fortsätter att röka. Tobaksskatten har blivit en succé, men egentligen av rent fiskala skäl.

Det enda som verkar hjälpa mot felaktig konsumtion är att hitta alternativ som ger skademinimering. I fallet med tobaksbruk handlar det exempelvis om snus i stället för rökning. Eller om upphettad – ej förbränd – tobak. Till exempel IQOS, som ett bättre alternativ. De traditionella informationskampanjerna verkar hur som helst verkningslösa, konstaterar professor Safwat.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!