TRONEN ÖVER DEN RÖDA MATTAN – STOCKHOLMS FRÄMSTA FESTFIXARE

TRONEN ÖVER DEN RÖDA MATTAN – STOCKHOLMS FRÄMSTA FESTFIXARE

Att rulla ut röda mattan” är ett uttryck som hänför från filmbranschen. Att låta prominenta gäster sätta sina fötter på en röd matta när de anländer är ett sätt att uttrycka lyx och extravagans. Fysiska röda mattor förekommer framförallt på glammiga galapremiärer, storslagna krogpremiärer, flärdfulla produktlanseringar och nyutkomna Hollywood-filmer.

Annons

Alla VIP gästerna delar den speciella känslan av att vara utvald och det frossas i välkomponerade maträtter, exklusiva viner och champagne.

Festfixarna bakom inbjudningarna anlitas av företag för att locka till sig kända och glamorösa gäster, de ska i sin tur sprida glans och uppmärksamhet över eventen och olika varumärken. 

Den svenska kändisvärlden på röda mattorna styrs i princip av några få festfixare och bland dem finns en tydlig hierarki. 

Den mest kände är pr-proffset Micael Bindefeld, redan som frisör började han att arrangera bejublade fester – men nu i åratal har han gjort sig känd genom att arrangera de mest påkostade och flärdfulla festerna.
Finns det en stor budget i miljonklassen, så går de här uppdragen ofta till Micael, även om han är dyr så borgar hans namn för kvalité och han lockar rätt personer. 

Partyfursten Johan Carlén, är känd för roliga och mer avslappnade fester, han gör ofta restaurangpremiärer på bland annat Café Opera.  När dåvarande stamkrogen Jakob Skräddare såg sig om efter någon som kunde sätta lite guldkant på deras invigningsfest, föll valet på den trogne middagsgästen Johan Carlén. 
Året var 1995 och utan att veta vad han egentligen gav sig in på antog Johan uppdraget. Festen blev en formidabel succé och hux flux hade Stockholms festfixarhimmel begåvats med en ny stjärna. 

Christos Neo är en rutinerad festfixare med en fingertoppkänsla för att skapa rätt atmosfär. Hans inbjudningskort är alltid något helt utom det ordinära – riktiga konstverk. Han har numera växlat om som restaurangägare på populära Glashuset där han fortfarande är dirigent för deras storartade event. 

PR-byrån Zap Events styrs av eleganta Stephanie Bonn som med stor framgång anordnar filmpremiärer för bland annat Filmstaden. Hon står exempelvis bakom flera av de senaste James Bond-galorna.

Annons

Även Subito med Daniel Lindroth arrangerar förhandsvisningar av biofilmer men gör även olika välgörenhetsgalor, musikaler och festkvällar för exempelvis baddräktskungen Panos

Eventbyrån Wonderland Event med Jenny Borthen och Mia Jorpes i spetsen har förstått tidens nya melodi. Dem är ett riktiga proffs – och håller sig i likhet med dem övriga ”nykomlingarna” mer i bakgrunden. Dem sätter kunderna i fokus samt har ett starkt digitalt fokus.

Alexander Erwik driver event och pr byrån Erwik Communications. Han har tidigare jobbat som chefredaktör för nöjessiten Finest. Han bestämde sig en dag för att säga upp sig, istället följa sin dröm och starta eget. Han har blivit en stor aktör på marknaden och är kanske den med flest antal event. Han är nog även den med flest antal följare på Instagram. Han är omtyckt för sin genuina och äkta förmåga att se och bekräfta varenda en av sina gäster.

Johan Petré började redan i gymnasiet med att ordna studentskivor, han fortsatte sedan med att köra egen klubb på Göta Källare och Daily News.

Han tackar Bert Karlsson för att han sparkade igång hans firma, då Bert ringde och ville ha med honom i sin bok. Det gav honom energi att fortsätta.

Assefa Communication är en PR- & eventbyrå som grundades 2005 av Lili Assefa som har bakgrund inom musikindustrien. Idag är byrån en av landets ledande inom nöjes- och livsstilsbranschen. Assefa Communication arbetar med några av Sveriges största artister, restauranger och varumärken.

Nu återstår att se vem som blir nästa regent på tronen. Tiderna har förändrats och nykomlingar jobbar hårt för att ta makten över den röda mattan.

Journalister har alltid spelat en nyckelroll på kändisfesterna då det i många fall är de som bevakar eventen. 

Men mediekartan har målats om genom digitaliseringen. I dag gäller det inte bara att få fotograferna att plåta på röda mattan. Nu ska marknadsföring även spridas på sociala medier och här spelar så kallade “influencers” och bloggmaffian stor roll. 

___________________________________________________________________

Red Carpet News

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!