Hur långa utredningar tål ett land?

Hur långa utredningar tål ett land?

Josefine Allenberg, är ny utrikeskrönikör på NB Nyhetsbyrån. Hon funderar med utlandssvenskens ögon bland annat på det snabbt förändrade tillståndet i vårt land och varför det går så sakta att åtgärda akuta problem som den grova kriminaliteten – men snabbt då staten vill ha in skatt:

Annons

Det finns vissa naturlagar som är svåra att undvika. Den mest självklara torde vara att allt som föds också kommer att dö, åtminstone vårt tempel som man kan kalla sin kropp. Något som också är en naturlag är åsikter, alla har dem. Vissa väljer att understödja sina åsikter med härskartekniker, både i den offentliga debatten och privat.

I min senaste krönika hade somliga behovet att omnämna mig ”lilla du” och att jag härmar GW Bush. Vet inte om jag ska känna mig smickrad eller förnärmad att bli jämförd med en president? Oavsett så är det ironiskt, då budskapet handlade just om den allmänna oförmågan att skilja på sak och person samt att prata med varandra, inte om varandra.

Har du någon gång läst eller upplevt saker och tänkt att ”Detta kan inte vara sant, det här måste vara en film”?

För inte så många år sedan kunde man läsa Dagens Ros i lokalblaskan, någon ville tacka för hjälpen. Likaledes fanns där Dagens Ris som ondgjorde sig över hemskheter som hundbajs som sannolikt livligt diskuterades på syjuntor, detta moras av samhälleligt förfall!

Hade någon då sagt att brutal misshandel av åldringar, sprängningar och barn som rånar och förnedrar andra barn skulle bli vardag och dåden så många att de ibland endast resulterar i en notis… Aldrig någonsin hade jag trott dig. Hade du dessutom sagt att Polisen var och varannan dag tvinga utlysa särskild händelse för att kraftsamla resurser så hade jag definitivt trott att du svamlat och lidit av allvarlig feber.

För uppenbart är att något är sjukt och nu pratar vi inte om en liten förkylning. Hela samhällskroppen lider under allt från hallucinationer – allt är ju så bra – till smärtsam växtvärk (fortsätter göra allt för fler på krympande budget). Till råga på allt verkar Sverige även lida av förstoppning eftersom det som kroppen bör göra sig av med ändå på något mystiskt sätt tillåts stanna kvar i landet.

Skulle vi behandla våra kroppar som vi behandlar vårt fosterland så skulle vi vara i tämligen illa ställt skick, enligt min lekmannabedömning. Det behövs kraftiga åtgärder och lång rehabilitering ju längre man väntar.

Annons

Jag är blott en vanlig människa men jag kan inte undgå att undra varför det behövs så mycket utredningar… Inte utredningarna i sig men väl tidsomfånget och det faktum att jag inte tycker de står i paritet med verklighetens behov.

En läkare kan inte sitta i personalrummet och tänka sina patienter friska. Man tar anamnes, undersöker och tillför adekvat behandling på kort och lång sikt. Hur kan en skatt på plastpåsar snabbutredas och träda i kraft på till synes nolltid medan exempelvis brottsklassificering dras i långbänk, en straffskalas vara eller icke vara? Hur kan man skapa dokument, revidera sagda dokument men inte kunna besvara vad dokumentet fyller för funktion annat än att det uppenbarligen kostat skattebetalarna i Örebro.

Utan att vara utbildad nationalekonom så förstår till och med jag att dessa pengar skulle kunna komma till bättre användning. Jag kan inte undgå att få känslan att politiker, och även media, gärna gömmer sig bakom dessa utredningar. Ett sätt att visa handlingskraft.

Åtminstone sätts vissa i jobb, genererar exempelvis arbete mellan olika departement och något att hänvisa till. För inte kan man presentera en åsikt eller åtgärd utan att ha fått svar från utredningen, som väntar på en annan utredning för att få information… Då kanske jag tvingas ta beslut och, gud förbjude, stå till svars för något. Samtidigt fortsätter kroppen att degenerera.

Kroppen har en fantastisk förmåga att läka, men även biologin har sina begränsningar. Jag undrar hur mycket mer tålamod vårt land tål. Hur många fler utredningar Sverige mäktar med.

Josefine Allenberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!