Stor brist på vårdplatser på Gotland

Stor brist på vårdplatser på Gotland

Visby lasarett gick upp i stabsläge i måndags och låg kvar där fram till onsdagen. Läget är fortfarande mycket ansträngt. Sjukhuset har inte tillräckligt med vårdplatser till alla patienter som nu behöver vård. Detta enligt Expressen.

Annons

’Vi har tvingats nedprioritera den planerade verksamheten. Det har gjort att vi till exempel har behövt skjuta upp vissa planerade operationer.’ Det säger Eva Zeisig, överläkare på Visby lasarett.

Vårdplatserna har inte räckt till för de akut sjuka patienterna. Någon enstaka patient per dygn har fått sin planerade operation flyttad.

’Patienterna är fler och mer multisjuka. De kräver sjukhusvård och blir kvar längre. När de akut sjuka kommer till akutmottagningen finns det inte längre vårdplatser. Det har gjort att akutmottagningen fått väntetider som vi inte är vana vid.’ Det berättar Zeisig.

Trots att stabsläget är hävt är det alltså inte säkert att sjukhuset kan operera som planerat under de närmaste dagarna. Det ansträngda läget sliter också på personalen och man kallar in sköterskor och undersköterskor som borde vara lediga och vila.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!