AFD skördar stora politiska framgångar – Angela Merkels efterträdare avgår

AFD skördar stora politiska framgångar – Angela Merkels efterträdare avgår

Partiledaren för tyska kristdemokrater (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, meddelade igår att hon kommer avgå och att hon inte heller ställer upp som partiets kandidat till kanslerposten i valet 2021. Det rapporterar flera medier på måndagen.

Annegret Kramp-Karrenbauers auktoritet har ifrågasatts flera gånger sedan hon för 14 månader sedan efterträdde Angela Merkel som partiledare. Efter förra veckans politiska skräll i delstaten Thüringen drog hon själv slutsatsen att det inte gick längre. Läs också: Alternativ för Tyskland påverkade valet av delstatspresident – CDU kräver nyval

CDU röstade förra veckan på en regeringschef som var beroende av stöd från Alternativ för Tyskland. Annegret Kramp-Karrenbauer har klargjort att CDU inte under några omständigheter ska samarbeta med AFD, men partivännerna i Thüringen bröt alltså mot detta och ignorerade sedan partiledarens krav på nyval.

Många menar nu att hennes avgång skänker Alternativ för Tyskland sin hittills största seger, medan andra menar att de stora konsekvenserna av händelsen i Thüringen visar att det tyska tabuet mot samarbetet med AFD är intakt.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!