Nykterhetsrörelsen bluffade till sig skattemedel för att köpa droger

Nykterhetsrörelsen bluffade till sig skattemedel för att köpa droger

Tusentals studiecirklar och kulturevenemang, som har satts upp via studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, var ren bluff. Två tidigare medarbetare har åtalats för att ha lurat till sig pengar – som de köpte resor och droger för.

Det handlar om över 9.000 olika studiecirklar och kulturevenemang med sammanlagt 42.000 deltagare mellan åren 2016 och 2018. Studiecirklarna existerade inte utan fanns endast på papperet. Drt rapporterar SR/Ekot.

Pengarna, som betalades ut i Nykterhetsrörelsens regi, har alltså ska i stället gått till de två anställda. I början av 2019 larmade en visselblåsare om fusket.

’Vi ser allvarligt på detta. Vi har för avsikt att betala tillbaka varje krona som har blivit utbetalt på ett felaktigt sätt.’ Det säger Binjai Marouf, kommunikationschef vid Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

Folkbildningsrådet har myndighetsuppdraget att fördela statens pengar till studieförbund och att säkerställa att de används på rätt sätt. Men en del av ansvaret vilar också på själva studieförbundet. Det menar Rebecka Svensén, kommunikationsansvarig på Folkbildningsrådet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!