’Soffan’ frias – fick kalla extremister ’extremister’

’Soffan’ frias – fick kalla extremister ’extremister’

Den tidigare detta S-toppen i Göteborg, Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, frias från anklagelserna om grovt förtal. I sin blogg pekade Hermansson ut två muslimska debattörer som extremister. Det är inte brottsligt, menar tingsrätten i Göteborg. DN rapporterar.

De två debattörerna, som har kopplingar till islamistiska grupper, skall nu betala Hermanssons rättegångskostnader på 190.000 kronor.

Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi väckte enskilt åtal mot Ann-Sofie Hermansson, sedan åklagaren tidigare valde att inte gå vidare med deras polisanmälan för förtal. De två debattörerna ansåg, att Hermansson hade pekat ut dem som extremister. Detta skulle ha varit både skadligt för dem och omotiverat.

Flera aktörer – som terrorforskaren Magnus Ranstorp – har dock konstaterat, att Hermanssons beskrivning av de båda muslimerna inte är felaktig. Han kommenterar domen som ”rättvisans dag”.

Rätten håller alltså inte med de utpekade debattörerna, utan friar Ann-Sofie Hermansson. Rättens ordförande Mats Hagelin kallar ärendet ”udda men spännande” och beskrev fallet som beläget i ”gränssnittet mellan politik och juridik”.

Domen får sannolikt stor betydelse för yttrandefriheten framöver.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!