’What is truly Scandinavian?

’What is truly Scandinavian?

SAS senaste reklamfilm har fått folk att rasa. Någon konstaterar: ”Strejkar de inte, klantar de sig på annat sätt”. Varumärket anses vara skadat. ”SAS är vingklippt”, säger en litet vitsigt… Filmen togs först ned – sedan lades den upp igen. 

Annons

I reklamfilmen ’What is truly Scandinavian’ berättar SAS, att det knappast finns någonting som är genuint skandinaviskt. Inget svenskt, inget norskt, inget danskt… Filmen har kritiserats för att vara politisk och man har ifrågasatt kommunikationsavdelningens (o)förmåga att lyssna in kunderna utanför ”etablissemanget”.

SAS fortsätter att försvara sin film. På onsdagförmiddagen skrev man: ”Vi står bakom budskapet i filmen som handlar om att resor berikar oss”. Man säger sig vara stolt över det skandinaviska ursprunget, över det öppna, jämställda och demokratiska samhället.

Under onsdagen tog man ned filmen och motiverade det med att man misstänkte att kampanjen ”blivit kidnappad” efter alla negativa reaktioner på filmen. Någon hade statistikfört dem till 98 procent, vilket naturligtvis är illa för ett varumärke som redan är svagt.

Kriskommunikatörerna är inte nådiga, medan andra försvarar SAS:s kampanj och tycker att de modigt tar ställning i en politisk fråga. En tredje frågar sig vari poängen ligger med att först marknadsföra sig som ”skandinaviskt” i decennier och sedan riva ned allt på några timmar…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!