Ett förändrat Sverige – som vi måste lära oss att förstå

Ett förändrat Sverige – som vi måste lära oss att förstå

Thomas Backteman har en lång bakgrund i näringslivet som kommunikationsdirektör, rådgivare och samhällsobservatör. Han skriver här sin första krönika hos NB Nyhetsbyrån. En betraktelse över ett Sverige som förändras:

Annons

Av olika skäl har jag under hösten befunnit mig på resa i Sverige. Jag har besökt städer som Halmstad, Sundsvall, Umeå, Haparanda och Boden under några månaders tid. Besöken, inte minst det i Halmstad, där jag tillbringade en vecka, har fått mig att få en lite annan bild av Sverige.

Halmstad är en stad som jag har upplevt både på vintern och sommaren. På sommaren är det en livlig stad med ett blomstrande gatuliv där gågatan inne i centrum är full av uteserveringar. På vintern är den som alla andra medelstora städer ganska död efter att butikerna i centrum stänger vid 18-tiden. Men Halmstad har förändrats under de senaste fem-tio åren.

Numera är det fler personer som rör sig i centrum efter stängningstid för butikerna. Gatubilden domineras av yngre män som ser ut som de i första hand kommer från mellanöstern. Samma bild ser man även i de andra städerna som Umeå, Sundsvall och Boden. Det finns säkert många skäl till det, man bor trångt så det är inte lika trevligt att ses hemma hos varandra. Dessutom kommer många från kulturer där man träffas i det publika rummet snarare än i hemmet. Men icke desto mindre så är förändringen väldigt påtaglig.

Under samma period har inte min hemstad Stockholm förändrats på samma sätt. Stockholm har under mina 30 år i staden varit en stad med ganska blandad befolkning och citykärnan har alltid varit kosmopolitisk. Samtidigt finns det gott om segregerade områden i Stockholm, både i bostadsområden med lägenheter i centrum och i välbärgade villaförorter, men också i socialt utsatta förorter med en väldigt hög andel invandrare. Men så har det varit sedan jag flyttade till Stockholm i början på 90-talet och förändringen är inte särskilt påtaglig i gatubilden.

Min slutsats är att den som tillhör etablissemanget och tolkar Sverige med utgångspunkt av sina egna erfarenheter från Stockholm riskerar att inte förstå vare sig förändringen av Sverige eller de sentiment som har vuxit fram till följd av den ytterst påtagliga fysiska förändringen i de flesta svenska städer.

Kombinerar man förändringen med en intensiv medial bevakning av brottsligheten som är fallet under de senaste åren så är det ganska lätt att förstå en tilltagande osäkerhet. Trots att antalet grovt kriminella är någon promille av befolkningen och risken rent statistiskt inte har ökat att drabbas av kriminalitet så ökar känslan av otrygghet. Inte minst eftersom många svenskar, rätt eller fel, kopplar ihop kriminalitet med invandring och bristande integration.

Det senaste exemplet på förändringen i Sverige är reaktionerna på SAS reklamfilm. Även om filmen är gjord i Danmark så är både den svenska beställaren och de danska producenterna tydligt en del av den progressiva, urbana medelklassen som i tilltagande utsträckning har svårt att tolka samhällsklimatet.

Annons

Efter att själv ha sett filmen måste jag erkänna att jag också har väldigt svårt att förstå reaktionerna, men det är ju helt uppenbart att samhällsklimatet har kraftigt förskjutits i konservativ riktning och det progressiva budskapet att vi alla är en del av en global helhet inte klingar väl i en kontext av tilltagande nationalism.

Den förändrade bilden av Sverige gör det ännu viktigare att komma till rätta med integrationen, en integration som i första hand skapas av en fungerande skola och möjligheten att få jobb.

Vare sig vi vill eller inte har Sverige förändrats och kommer aldrig att bli det landet en gång har varit. Det är i och för sig inget nytt, samhället förändras ständigt och allt talar för att det över tiden kommer att bli bättre. Men förutsättningen för att skapa ett bättre Sverige är att vi förstår det nya samhällsklimatet.

Vägen dit har inte nämnvärt förändrats, men berättelsen om hur det skall byggas måste fånga upp människor där de befinner sig. Att fortsätta som om inget hade hänt kommer bara öka avståndet mellan etablissemanget och ”vanliga” människor och riskerar i förlängningen antingen till att vi får en regering som för en politik som inte utvecklar Sverige eller att vi får ett Sverige som inte går att styra eftersom inget av de två block som träder fram, det konservativa och det progressiva, har tillräckliga mandat för att styra Sverige.

Thomas Backteman

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!