Runt 200.000 är skrivna på felaktiga adresser…

Runt 200.000 är skrivna på felaktiga adresser…

På tio år har Sveriges befolkning ökat med en miljon människor. Det finns inte plats för alla i dagsläget. Enligt Skatteverket är 200.000 personer skrivna på felaktiga adresser runt om i Sverige. Hälften av dem har adress i Sverige men bor utomlands.

Talar man med kommunala bostadsbolag, berättar de, att upp mot 100 personer kan vara skrivna i samma lilla lägenhet.

Det är inte ovanligt att migranter som har kommit till Sverige bryter mot lagen för att ta sig fram i ett system som blir allt svårare för myndigheterna att överblicka. Och mellanhänderna tjänar ofta stora pengar. Hem & Hyra har granskat.

Det är visserligen numera olagligt att fiffla med sin adress. Det kallas folkbokföringsbrott. Men i praktiken är det omöjligt att fullt ut kontrollera.

Det får t ex inte synas att man har inneboende om man lyfter bidrag. Om flera personer med inkomst är skrivna på samma adress, försvinner bidragen. Man kan alltså bo på ett ställe men bör vara skriven på ett annat – allt för att bidragsmaximera.

”Systemet bygger för mycket på att folk inte fifflar. Det är för många hål i väven. De är jättedriftiga, de här personerna. Vi måste tänka som de.” Det säger polisen Mats Karlsson.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!