SAS flög för fort och fullständigt fel…

SAS flög för fort och fullständigt fel…

Vad är ’skandinaviskt’? Ja, egentligen ingenting – om man skall tro SAS. Allt vi kallar ’skandinaviskt’ kommer från andra delar av världen. Det tutade man ut i sin senaste reklamfilm. Det blev uppmärksammat. Minst sagt. SAS flög alldeles för fort och fullständigt fel…

Den första frågan som inställde sig var väl denna: Scandinavian Airline Systems har i drygt 70 år marknadsfört det skandinaviska konceptet. Varför? Det är ju – enligt dem själva – egentligen bara ett plagiat. Inget unikt på något sätt…

Filmen blev inte gammal förrän SAS meddelade, att man tog ned den, eftersom man fruktade ’attacker’ mot den. Jaha? Attacker? Eller var det så, att man inte vågade stå för sitt budskap? Var det inte mer genomtänkt än så? Men så var filmen uppe igen… Svårt att fatta beslut?

Tydligen skulle ryska subversiva krafter ha fångat upp den massiva opinionsstormen och satt den i spinn. Allt detta skildrades i bl a Aftonbladet. Som om kritik mot flygbolagets värdelösa reklamfilm var detsamma som att skicka ut militärs hemligheter till allmänt beskådande i etern…

Vi hann se filmen, men blev inte så kolossalt upprörda. Mest litet trött resignerade över vad vi uppfattar som en tjatig, utstuderad och tramsig självförnekelse i internationalismens namn. Men det har vi ju vant oss vid. I Sverige i alla fall.

Men filmen lär vara danskproducerad. Vad tycker danskarna? Och norrmännen – våra mest nationalistiska skandinaver – får måhända svårt att svälja budskapet…

Varför gjordes ens filmen i denna form? För att bli uppmärksammad och en ’snackis’, så klart. Det blev den. Men folk verkar mest ha blivit arga. Så arga att SAS alltså försr tog bort den. Det är uppenbarligen nya tider nu.

Men kanske handlar det mest om att SAS litet dåligt avläser vårt tidevarv och vill köra det gamla vanliga ’internationella’ och ’berikande’ budskapet.

Risken är väl, att SAS reagerade litet för sent och bar sig för klumpigt åt. De kommer nog att få omsätta en hel del av sina passagerare framöver, folk som väljer andra bolag. Av ren princip och i ren ilska. Så fungerar ju marknaden. Och det finns fler flygare än SAS.

Förutom passagerare, borde nog SAS även byta reklam- och PR-byrå. Byta till några, som inte tillhör det gamla vanliga PK-etablissemanget i dess verklighetsfrånvända bubbla.

För egentligen är det nog helt enkelt så, att byrån som har gjort filmen består av människor som inte riktigt har hängt med i den verklighet flertalet andra har fått uppleva.

Reklammakarna har kört på som vanligt – som man gjorde för tio, femton år sedan när folk fortfarande fick en ’aha-upplevelse’ av att få reda på att ’inte ens köttbullar kommer från Sverige’ eller att ’wienerbröd egentligen inte är danska’…

Och en annan sak kan vi nog också sluta oss till: Byråns VD bor inte i ett område, vars tonåringar värvas att bli knarkkurirer åt äldre gangsters, busschaufförer riskerar att träffas av kastade stenar eller där bilen är uppbränd en morgon, när man skall till jobbet.

SAS och deras reklammakare var nog antingen litet ’über-smarta’ denna gång, eller (troligare) alltför ignoranta. Sådant straffar sig. Det märker inte minst det politiska etablissemanget idag. Det är nya tider nu. Och det känns ganska bra!

SAS är ordentligt vingklippt, om vi så får säga. Varumärket är än mer skadat och krishanteringen är illa skött. De gör vad de kan för att få kunden att ilskna till. När de inte strejkar, klantar de sig på andra sätt bäst de kan…

Om syftet med filmen var att locka fler kunder till SAS, verkar man ha skjutit sig i foten.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!