SVT:s expert: Trump och sociala medier bakom förnedringsrånen

SVT:s expert: Trump och sociala medier bakom förnedringsrånen

Något som väckt upprörda känslor och oro hos många runt om i landet den senaste tiden är ökningen av förnedringsrån mot barn. SVT:s morgonstudio bjöd igår in socialarbetaren Sascha Abdelnabi för att kommentera ökningen och vad den beror på.

Sascha Abdelnadi menade att en stor förklaring bakom ökningen av förnedringsrån mot barn är att föräldrar är allt mindre närvarande idag och att de inte ger barnen den uppmärksamhet de behöver. ”Föräldrar sitter med sina mobiler och är mer fokuserade på skärmen än på sina barn. Vi måste investera i fler sociala plattformar, tex fritidsgårdar. Hårdare straff och fotboja är ingen lösning. Det finns ingen evidensbaserad forskning som visar på att hårdare straff löser några problem”, hävdade Sascha. Och angående framtiden i Sverige påstår Sascha att Sverige blir mer och mer likt USA som har en ”sexistisk och rasistisk president” som har byggt upp gated communities.

Mellan åren 2016 och 2019 har rånen mot unga fördubblats i Sverige. Förra året utsattes 2484 barn för rån där förövaren själv var just barn. Regeringen lade igår kväll fram ett nytt lagförslag för att stävja förnedringsrånen. Med hjälp av fotboja ska kriminella ungdomar hållas under kontroll inom hemmet.

Carin Götblad, regionpolischef i Region Mitt, kommenterade förnedringsrånen i Aktuellt onsdags.

”Det finns ingen enkel förklaring bakom ökningen. Jag skulle vilja se att Brottsförebyggande rådet, BRÅ, analyserade detta. Polisen kan inte uppföra register över etnicitet men vi ser att många förövare kommer från utsatta områden”.

Inslaget med intervjun i SVT gav starka reaktioner från flera, bland annat Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge, som kommenterade intervjun på Twitter där han skrev:

”SVT spenderar morgonstudion med att försöka bortförklara det rasistiska förnedringsvåldet som invandrare riktar mot svenskar. Den som blundar för svenskfientligheten sviker en hel ungdomsgeneration.”

Under riksdagens frågestund passade Henrik Vinge och Adam Marttinen, båda SD, på att fråga regeringen om den allt mer grova brottsligheten som riktas mot just svenska ungdomar.

Se klippen här: 

 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!