Migranterna flyttar från småländska Hultsfred

Migranterna flyttar från småländska Hultsfred

Hundratals asylsökande migranter kommer att flyttas i samband med att Migrationsverket nu säger upp avtalet med Hultsfreds kommun. Fortfarande är det oklart vart alla skall ta vägen. Det skriver SVT.

Annons

Migrationsverket har hyrt lägenheter av Hultsfredsbostäder, det kommunala bostadsbolaget, sedan 1980-talet. Men 2020 blir det sista året med lägenheter för asylsökande och mellan 400 och 500 asylsökande som bor i Hultsfred och Virserum kommer att flyttas.

Hultsfreds kommun har under flera år varit hårt ansträngd på grund av att en stor del migranter även från andra håll har sökt sig dit till följd av EBO-reglerna.

”Jag är litet ledsen och besviken.” Det  säger Shukri Omar på Granitvägen i Hultsfred, där hon har bott i två år tillsammans med sina barn och sin yngsta syster. Hennes väg till asylboendet gick från Somalia via Schweiz och Spanien innan hon och hennes familj tog sig till Sverige och Hultsfred.

Nu i februari undertecknade Migrationsverket och Hultsfreds kommun ett avtal, som innebär att 150 lägenheter i Hultsfred och Virserum skall tömmas på asylsökande. Vid slutet på 2020 skall Migrationsverket alltså inte ha några boendeplatser kvar i kommunen.

”Vi har Migrationsverket nära, hälsovården nära och en arabisk butik, så jag tycker att vi bor jättebra här. Men det är inte så mycket vi kan göra åt beslutet, för regler är regler.” Det säger Omar.

Det är oklart vart de mellan 400 och 500 asylsökande som finns i Hultsfreds kommun sedan skall ta vägen. De familjer som har skolbarn kommer att få vara kvar terminen ut.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!