Italienskt småplock med härliga viner

Italienskt småplock med härliga viner

Nu är det fredag igen och det gäller att fundera litet kring helgens menyer och dryckesvaror. Även om vi enligt SMHI numera meteorologiskt har vår – i alla fall i södra Sverige – känns det ändå fortfarande som vinter och då gillar jag kött och rött.

Annons

Men det kan finnas skäl till att börja fundera i litet andra banor. En februarikväll, när våren ligger i luften, känns italienskt småplock med litet goda viner till alldeles utmärkt. Förra fredagen var jag på en fin provning i härlig, klassisk miljö.

Vi började på fina restaurangen L’Avventura på Sveavägen i Stockholm, en gång biografen ’Lyran’, vars inredning finns kvar. Ett fantastiskt ställe, värt en omväg. Här höll Anna Spendrup (från bryggarfamiljen) en trevlig lunchprovning.

Jodå, Spendrups tar in utmärkta viner via sitt bolag Springwine. Nyligen lanserade man ett gott italienskt rosévin. Det kommer säkert väl till pass i vår och sommar, men smakar härligt redan nu i februari.

Skall jag dock vara ärlig: Av Cantina Zaccagninis viner ’del tralcetto’ (den lilla kvisten, som knyts fast för hand) gillar jag det röda bäst. Härligt till litet italienskt småplock som lufttorkad skinka eller korv. Men testa dem gärna – alla tre i tur och ordning!

God helg! Buon fine settimana!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!