Rånade och förnedrade – straffet blev sex månaders ungdomstjänst

Rånade och förnedrade – straffet blev sex månaders ungdomstjänst

Fyra personer i tonåren döms för rån, där de har misshandlat sitt rånoffer. De hotade även att mörda hans familj. Enligt ungdomsvårdkontraktet beräknas ungdomsvårdsstraffet pågå under sex månader. Det skriver Dagens Juridik.

Annons

Södertörns tingsrätt har dömt. En av 16-åringarna döms för tre rån medan de övriga döms för ett rån. Brottsoffren har varit något äldre.

Brotten har omfattat försvårande moment som att brottsoffren har tvingats att stanna kvar med rånarna under en längre tid för att ta ut pengar från sina konton och ge rånarna.

I ett fall har brottsoffret förnedrats genom att rånaren har urinerat på honom och tvingat honom att ta av sig sina kläder. Brottet har filmats och spridits.

”Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff.” Det säger rättens ordförande, rådmannen Feryal Mentes.

I ett av domskälen framgår det att ”vid en sammanvägd bedömning av straffvärdet för den samlade brottsligheten konstaterar tingsrätten att straffvärdet uppgår till nästan fängelse i fyra år. Xxx Xxx var 16 år vid tiden för brotten. Straffmätningsvärdet efter ungdomsreduktionen uppgår därför till nästan fängelse i ett år”.

Det skrivs också, att ”Socialtjänsten har bedömt att Xxx Xxx har ett särskilt vårdbehov samt att han är olämplig för ungdomstjänst. Socialtjänsten har föreslagit att han döms till ungdomsvård i enlighet med ett föreslaget ungdomskontrakt. Förslaget innebär att Xxx Xxx ska placeras på HVB-hem och få en särskild kvalificerad kontaktperson. Inom ramen för denna insats kommer även olika påverkansprogram och familjesamtal användas”.

Brottsoffren får begärt skadestånd för den kränkning som brotten har inneburit för dem.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!