Hur väl rustat är Sverige mot Corona-viruset?

Hur väl rustat är Sverige mot Corona-viruset?

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar nu för att ”fönstret är på väg att stängas” i kampen för att stoppa spridningen av Corona-viruset.

Annons

Hur väl rustat är då Sverige om Corona-viruset börjar få stor spridning här? Det berättar nu Dan Eliasson, generaldirektör i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ( MSB ), när han medverkar i Trygghetspodden.

Enligt WHO har nu drygt 1 500 personer avlidit i 26 länder. I bland annat Italien har det skett en kraftig ökning av antalet smittade. 16 personer har nu till exempel bekräftats vara smittade i regionen Veneto i norra Italien, enligt nyhetsbyrån Ansa.

I Sverige har hittills bara ett fall av Corona-virus bekräftats. Men Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen signalerar ganska stor trygghet med att svensk sjukvård har förmåga att kunna hantera situationen om viruset börjar spridas här. Det säger Dan Eliasson som är generaldirektör för MSB, den myndighet som har det övergripande ansvaret och som koordinerar andra myndigheter vid bland annat större katastrofer och kriser i Sverige. Samtidigt säger han att hälso- och sjukvården inte är överdimensionerad med utrustning av till exempel infektionsdräkter och handskar och att allt beror på hur stor en epidemi skulle bli.

Utöver Corona-viruset berättar Dan Eliasson bland annat om de hot som MSB utsatts för från Muslimska Brödraskapet. Vad medborgarna ska göra om maten tar slut i affärerna. Samt om han anser sig var lämplig att leda MSB, trots kritiken från bland annat Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Hela avsnittet om MSB, där Dan Eliasson medverkar, finns att höra på Trygghetspodden: https://trygghetspodden.se

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!