Förvarschef i Märsta: ”Vi kan inte visitera de förvarstagna”

Förvarschef i Märsta: ”Vi kan inte visitera de förvarstagna”

I fredags rymde 8 män från förvaret i Märsta norr om Stockholm. Senast i september i fjol rymde 12 personer från samma förvar. ”Varje rymning är ett misslyckande”, säger Tommy Harnesk, förvarsschef.

Annons

Genom att såga upp ett hål i en plåtvägg lyckades 8 personer rymma under natten till fredag i förra veckan. En liten metallsåg ska ha använts för att såga upp den 2 mm tjocka plåtväggen som ska ha använts som flyktväg. Polisen grep senare en av förvarspersonerna men de övriga 7 är fortfarande på fri fot.

De förvarstagna ska ha sågat i små etapper och återställt väggen genom att använt tandkräm som fogmassa.

På förvaret i Märsta, med totalt 173 förvarsplatser, arbetar i dagsläget 250 förvarsanställda.

Migrationsverket ansvarar för samtliga förvar i Sverige, däribland Märsta, och här förvarstas personer som är över 18 år eller äldre och bedöms vara en risk då de avser att hålla sig undan eller inte samarbeta med myndigheterna.

I dagsläget är det inte olagligt att rymma från ett förvar. Personer som fått beslut om utvisning begår, rent förvaltningsrättsligt, inte heller ett brott genom att vistas kvar i landet utan det är snarare ett myndighetsbeslut som inte uppfyllts från den förvarstagne. Och följer inte den frihetsberövade myndighetens beslut, kan personen i fråga bli frihetsberövad och sättas på ett förvar.

Förvarstagandet har ett syfte att hålla personer tillgängliga för att de som fått beslut om utvisning eller avvisning ska kunna återvända till hemlandet.

Tommy Harnesk är chef på förvaret och har det yttersta ansvaret för förvarets verksamhet. Han har förklarar för Nyhetsbyrån att något behöver göras gällande rymningarna.

Annons

Redan 2017 skrev Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, en skrivelse till regeringen gällande ett antal önskemål om förändringar och lagändringar från Migrationsverkets sida.

– Ingenting har förändrats sedan dess, och vi har inte de befogenheterna idag som visitering inför transporter till exempel, säger Tommy Harnesk. Vi får till exempel inte visitera, samt fråga om ID-kort gällande besökare. Vi får heller inte visitera väskor inne rummen hos de förvarstagna utan synnerliga skäl. Syftet att hålla folk tillgängliga inför myndighetsbeslut lyckas vi med i de flesta fall, men ibland sker de här rymningarna, säger Tommy Harnesk till Nyhetsbyrån.

Hur är byggnaden utformad med tanke på att det rymt förvarstagna ett antal gånger?

– Vi bygger ju för att de boende inte ska kunna rymma och vi försöker vid varje sådant här tillfälle att åtgärda problemen i byggnaden genom att förstärka de brister som finns. I nuläget finns inget stängsel runt byggnaden men vi håller på att projektera för det, säger Tommy Harnesk.

Enligt Andreas Hagelin på Migrationsverkets pressenhet skall händelsen utredas. Utredningen ska sedan visa om några åtgärder behöver vidtas. Generaldirektören för Migrationsverket har redan påbörjat en utredning och tagit fram förslag på en handlingsplan för att möta visitationsbegränsningarna till den 2 mars.

Hållningen att bygga förvaren mer rymningssäkra delas inte av alla. Röda korset, som arbetar med uppsökande verksamhet och agerar stöd till de förvartagna, vill snarare gå i motsatt riktning.

Röda Korsets pressenhet vill se att förvar av migranter och asylsökanden skall undvikas. Röda Korset anser att frihet alltid skall vara norm och vill se möjliga alternativ där mindre integritetskränkande åtgärder sätts in, säger Röda Korsets pressenhet till Nyhetsbyrån.  

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!