Var tredje kommun drar ned på välfärden

Var tredje kommun drar ned på välfärden

Efter det att det statliga etableringsstödet för migranter upphörde har kommunernas budgetar varit hårt pressade. Var tredje kommun minskar utgifterna för välfärden under 2020 jämfört 2019. Detta visar en enkät som SVT Nyheter har gjort.

Äldreomsorgen är det område som flest kommuner drar ned på – en av fem. Nästan lika många sparar på skolan och barnomsorgen. Sju av tio kommuner besvarade enkäten.

Riksdagsmajoritetens planer på att skjuta till 7,5 miljarder kronor till kommunerna kommer att underlätta men löser inte problemen. Det menar Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!