Dagis i Göteborg med extremistkoppling

Dagis i Göteborg med extremistkoppling

En fristående förskola i nordöstra Göteborg får tillfälligt verksamhetsförbud sedan misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism har uppdagats. Det har den kommunala förskolenämnden i Göteborgs stad beslutat.

Annons

Förskoleförvaltningen säger sig förutom kopplingar till våldsbejakande extremism ha upptäckt flera allvarliga brister i verksamheten. Det rapporterar TT och SVT.

Verksamhetsförbudet träder i kraft den 2 mars. Det 70-talet barn som går på förskolan erbjuds platser på en närliggande kommunal förskola. Förskolan har funnits sedan 2016 och flera tillsynsärenden har pågått genom åren.

Kopplingen till våldsbejakande extremism handlar om att personer i ledning och styrelse har nära koppling till en religiös förening som av myndigheter bedöms vara odemokratisk.

För att verksamheten skall få fortsätta måste huvudmannen se till att samtliga inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskoleverksamhet, samt att bristerna rättas till.

Man har lokaler lämpliga för 56 barn, men har 70 barn som går där. Personalomsättningen är hög och det har kommit in klagomål på konfessionella inslag i verksamheten, vilket inte går i linje med läroplanen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!