S vill stoppa migranters rätt till fri bosättning

S vill stoppa migranters rätt till fri bosättning

Tidigare gällde s k ABO (anvisat boende) för migranter som kom till Sverige. Migrationsverket pekade ut vissa kommuner och områden. Detta ersattes allt mer av s k EBO (eget boende) där migranterna själv kan välja boende.

Annons

EBO underlättade initialt för Migrationsverket men minskade också kontrollen och har medfört att migranter har kommit att bosätta sig i vissa kommuner och problemområden, vilket har skapat oreda och minimerat möjligheterna till integration.

Efter de senaste årens migrationskaos och ökande integrationsproblem har frågan väckts kring EBO och möjligheter att begränsa denna företeelse. Vissa kommuner efterlyste möjligheter att göra det mindre attraktivt för asylanter att bosätta sig på vissa platser.

Socialdemokraterna i Botkyrka vill nu undanta kommunen från den lag som ger asylsökande rätt att fritt välja var de ska bo. Det rapporterar SR.

Partiet ser dessutom ut att få med sig en majoritet i kommunen på samma linje.

Sedan årsskiftet har alltså ett antal kommuner möjlighet att bestämma sig för att inte ge bidrag till asylsökande som självmant bosätter sig i problemområden.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!