Dagens Industri-pristagare samarbetade med terrorist

Dagens Industri-pristagare samarbetade med terrorist

Åtalad terrorist i styrelsen. Plötsligt tillskott av kapital till verksamheten. Kopplingar till islamistisk stiftelse i Saudiarabien.

Annons

I förrgår blev Ulla Parkkinen utsedd till årets entreprenör av Dagens Industri, DI.

Ulla Parkkinen är VD för skolkoncernen Alm Education, där den muslimska friskolan Cordobaskolan ingår. Skolan har tidigare granskats av Nyhetsbyrån för att ha sponsrats av Saudiarabien. Nu kan Nyhetsbyrån även avslöja att terroristen Ihab Hallak, tillsammans med Ulla Parkkinen, suttit i styrelsen i förskolan Mångården, vilken också ingår i Ulla Parkkinens skolkoncern.

Det var 2015 som Expressen avslöjade att Ihab Hallak, svensk biståndsarbetare, hade åtalats för terroristbrott i Libanon.

Ihab Hallak, för närvarande folkbokförd i Spånga i Stockholm, erkände att han samlat in cirka 870 000 kronor i Stockholms moské och sedan slussat vidare pengarna till al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten i Syrien.

I de inledande förhören erkände Hallak att han tillhörde terrorgruppen al-Nusrafronten, och att han deltog i striderna i al-Qalamoun samt skadades i strid under 2014.

Ihab Hallak har suttit i styrelsen i förskolan Mångården. Förskolan har drivits dels i aktiebolagsform, dels parallellt som ekonomisk förening.

Ihab Hallak och Ulla Parkkinen i styrelsen för Mångården.

I den ekonomiska föreningen, som i princip har samma namn som förskolan, har både Ihab Hallak och Dagens Industri-pristagaren Ulla Parkkinen varit verksamma i tjugo år, 1997-2017.

Annons

Ihab Hallak har alltså slussat pengar till terrororganisationen under sin tid som ledamot i ett bolag inom Ulla Parkkinens skolkoncern.

Förskolan drivs nu som aktiebolag och den ekonomiska föreningen avregistrerades 2017, enligt uppgifter från Bolagsverket. Den ekonomiska föreningen hade då enligt Skatteverket deklarerat ett underskott i näringsverksamheten på 174 940 kr sedan 2011.

Så sent som i förrgår arrangerade Dagens Industri en gala där de utsåg Ulla Parkkinen till ”årets entreprenör”.

Vid telefonsamtal med Anna Ekelund på Dagens industri har det framkommit att man från DI:s sida menar att tidningen inte haft en aning om att skolan var sponsrad av Saudiarabien.

I hyllningsreportaget om Ulla Parkkinen, skrivet av Jill Bederoff på DI, avslutar Jill med texten:

En händelse som sticker ut under hennes entreprenörsresa är när Ulla Parkkinen letade kapital för att bygga om kontorshuset i Kista till skola. 


”Plötsligt slantade våra medarbetare upp en rejäl summa som de ville satsa – klart oväntat.” 

Dagens industri har efter avslöjandet om Ullas kopplingar till den terrordömde Ihab Hallak, trots erbjudande att kommentera ärendet, inte återkommit.

Länk:

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!