Kristendomen ser ut att växa i Iran – det ger henne hopp

Kristendomen ser ut att växa i Iran – det ger henne hopp

Idag, på internationella kvinnodagen, kan det passa sig att skriva om Ladan, en kvinna från Iran som konverterade till kristendomen, men fängslades och förhördes under hårda former för att avslöja namnen på andra konvertiter. Hon vägrade – men bad Gud om att inte heller bli frisläppt.

Annons

Hon varnades av vänner: ”De har arresterat flera här. Nu kommer de för att arrestera dig.” Det gav henne tid att göra sig av med namn på andra iranska konvertiter. Myndigheterna kallade till förhör, modern bad henne fly, men Ladans inre övertygelse fick henne att anmäla sig hos polisen.

Hon påtvingades hijab och placerades med ansiktet mot väggen, med en bindel för ögonen. Hon frågades ut om vänner och andra kristna. Pressades på namn. Polisen sade, att hon inte hade fängslats för sin kristna tro, utan eftersom hon var involverad i ett nätverk som motarbetar myndigheterna.

Bilden bekräftas av externa källor: Iranska myndigheter anklagar ofta kristna för att vara ”sionistiska kristna”. Ladan uppgav aldrig några namn och hon förnekade inte sin kristna tro.

En fångvaktare sade till henne: ”Jag är kung här inne. Det jag säger är lag. Jag skall få dig frisläppt inom loppet av några dagar.” Men hon bad om att inte bli frisläppt. Hon berättar att hon nu ville stanna i Evin-fängelset ”så länge Herren ville”.

Historien om Ladan började i en muslimsk familj i Irans huvudstad, Teheran. Hon sökte Gud i islam men fann inte det hon sökte. Mot slutet av tonåren gav hon upp. Livet gick över till att handla om vänner och fester i miljonstaden.

En vän bjöd med henne till kyrkan. Det var där hon fann det hon hade längtat efter hela livet. Under flera månader närmade hon sig långsamt den kristna tron, och till slut tog hon emot Jesus som sin Herre och frälsare, som hon uttrycker det.

Det var tufft att vara kristen i Iran och Ladan ansökte om flyktingstatus hos FN. Under ansökningsprocessen fick hon undervisning från Elam Ministries, en organisation som hjälper iranier att komma till kristen tro.

Annons

”Allteftersom jag fick veta mer om Jesus började jag tvivla på om det var rätt av mig att åka till USA för att få ett tryggt liv. Jesus gick ju åt motsatt håll – han lämnade ett gott liv och kom ner hit till jorden för att rädda oss.” Det berättar Ladan.

Hon bestämde sig för att avbryta asylprocessen och flytta tillbaka till staden hon hade flytt ifrån efter det att hon hade blivit kristen. Hon kom snabbt i kontakt med andra kristna iranier eller sådana som funderade på att konvertera.

Undervisningen från Elam Ministries gjorde att hon även kunde gå in och leda huskyrkor. ”På den tiden ville nio av tio iranier ta emot ett exemplar av Nya testamentet och höra mer. I dag är det ännu fler.” Det berättar Ladan.

Det var detta arbete i Teheran som 2010 ledde till att Ladan hamnade i det beryktade fängelset Evin. Institutionen har inhyst politiska fångar sedan tiden före den islamiska revolutionen 1979 och har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter. Så fort hon hade blivit frisläppt flydde Ladan landet.

Sedan flykten har hon levt i exil, men använder all sin tid till att ha kontakt med iranska församlingar i omkringliggande länder. Hon ser med hopp på framtiden för iranierna. Det verkar som om myndigheternas ansträngningar inte har lyckats knäcka den växande entusiasmen över kristendomen.

Numera bor Ladan i ett land i väst och reser runt för att bidra till att sätta ljus på förföljelse till följd av tron. Hon vet, att hennes fall är långt ifrån unikt, och att inte alla slutar lika bra. Men hon säger sig se, att kristendomen växer i Iran på islams bekostnad. Det ger henne hopp.

Christopher Jarnvall

 

Källa:

https://www.varldenidag.se/reportage/ryktet-om-jesus-sprider-sig-bland-iranier/repslm!kOBgsmmgJ8oOruKws7URxQ/

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!