”Nu stänger jag av coronavirus, migranter och mord…”

”Nu stänger jag av coronavirus, migranter och mord…”

Ulf Gemsiö är ny krönikör och kåsör vid Nyhetsbyrån. Han har varit aktiv som gymnasielärare i bland annat historia, religionskunskap och filosofi och är även utgivare av historiepodden ”Vi går till historien”. Här flyttar han sig tillbaka från dagens ytliga rapportering om coronavirus, migration och mord till välskrivna reportage om Andra världskrigets fasor:

Annons

Hm, var är fjärrkontrollen? Nu har jag hört tillräckligt om coronaviruset i Nyhetsmorgon. Under intervjun med statsministern, får jag en känsla av att Stefan Löfvén tycker det är skönt att han nu fått chansen att prata om något annat än sviktande opinionssiffror för partiet och svagt förtroende för honom själv.

Så dags för senaste nytt, märkligt att man inte i veckan nämnt, vad jag hört, att en tonårspojke blivit knivskuren till döds i Stockholms tunnelbana. Är sådana händelser numera så vanliga att de inte ens uppmärksammas?

Ett stående inslag under lördagssändningarna är Marcus Oscarssons kommenterande av aktuella politiska händelser. Lägger märke till att han vid behandlandet av situationen vid grekisk-turkiska gränsen konsekvent använder uttrycket migranter, medan Jenny Strömstedt lika konsekvent säger flyktingar. Jag stänger av och förflyttar mig från tv-soffan till läsfåtöljen.

Nu ska jag studera en extra utgåva av St Louis Star Times från den 8:e december 1941, som jag fått mig tillsänd från dotter som varit på Hawaii. En otrolig tidsresa att läsa den. Uttrycket krigsrubriker motiveras här av ett riktigt krigsutbrott.

Jag minns , när jag på första sidan läser president Roosevelts klassiska ord: ” Yesterday, December 7, 1941 – a date which will live in infamy – the United States of America was suddenly and deliberately attacked by naval and air forces of the empire of Japan” dokumentärfilmer om händelsen. Intressant också med andra krigsförklaringar samma dag – Kanada var först – och reaktionerna från Japans allierade Tyskland och Italien, axelbröderna skulle hjälpa kejsardömet.

Men jag kan i tidningen med dess ohanterligt stora format och sidor som inte är hophäftade också läsa om andra frontlinjer i kriget. En rubrik lyder: ” Nazis give up effort to take Moscow till spring.” I artikeln citeras talesmän från båda sidor, från Tyskland säger man att trupperna tar en paus på grund av den oväntat tidiga och ovanligt kalla vintern, från Sovjet säger man att man inlett motoffensiver.

En annan mycket läsvärd artikel är en rapport från en amerikansk korrespondent, Pierre Huss, stationerad i Berlin. Han skriver om Hitlers nyordning av Europa. Huss har mött emigranter från det gamla Tsarryssland, som jublar över den tyska invasionen, eftersom de nu hoppas att de kan flytta tillbaka och återfå sina av bolsjevikerna beslagtagna egendomar. Huss inser att detta knappast ingår i Hitlers nyordningsplaner.

Annons

Men det finns andra mycket intressanta tidsdokument, som annonser. Man visar t.ex. upp, jämfört med dagens uppfattning, en ganska så annorlunda attityd gentemot rökning. En annons för Philip Morris cigarretter har rubriken ” You can help your throat”!

I en annons för Folger´s coffee blir Dora, iklädd prydligt förkläde över klänningen, kritiserad av sin pojkvän för att hon bjuder odrickbart kaffe. Sedan hon efter en väninnas tips bytt till Folger´s coffee vinner hon tillbaka den unge mannen. Här är genusperspektivet inte riktigt genomfört.

På tidningens båda sista sidor finns för mig som serieintresserad en riktig guldgruva, inte mindre än 13 comic strips! Här hittas klassiker som Dick Tracy, Terry and the Pirates, Joe Palooka och den första äventyrsserien; Wash Tubbs!

Så, efter denna nostalgiska orgie, är jag redo för nya coronavirusrapporter!

Ulf Gemsiö

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!