Grekiska medborgargarden bevakar gränsen: ”Ingen skall slippa igenom!”

Grekiska medborgargarden bevakar gränsen: ”Ingen skall slippa igenom!”

Omkring 4.000 greker som bor längs gränsen mot Turkiet har nu börjat beväpna sig och patrullerar området för att hindra illegala migranter att ta sig in i Grekland. I praktiken handlar det om privat milis. Det skriver Die Welt.

Annons

Det grekiska medborgargardet är fast beslutet att hålla gränsen. ”Inte en enda kommer att slippa förbi oss till Aten.” Det säger en av vakterna i milisen. De 4.000 posterna rör sig kontinuerligt längd gränsen och håller utkik efter illegala inkräktare. Norska Document sammanfattar.

Grekerna ser på sig själva som frivillig lokalbefolkning som försvarar sitt land. De har tagit ett flertal illegala migranter och överlämnat dem till polisen. De har brukar våld i några fall, men bara  ot sådana som själva har varit våldsamma.

En av gränsvakterna konstaterar, att Grekland inte har råd att hjälpa migranterna. Förr gick det, men inte nu längre. Nu råder konflikt mellan Turkiet och EU – och Grekland är fronten. ”Släppte vi in dem skulle hela Grekland, hela Europa, falla ned i mörkret”.

Gränspolisen konstaterar, att milisen gör ”grovarbetet”. Området är landsbygd, jaktterräng, alla har tillgång till vapen. ”Det är krig här”, säger man.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!