Dödsstöt för globaliseringen?

Dödsstöt för globaliseringen?

En del konstaterar att den nu pågående coronapandemin är en dödsstöt mot den globala världsekonomin. Riktigt så drastiskt lär det dock inte bli, men många får sig nog en tankeställare. Vi behöver återställa stora delar av den nationella beredskapen.

Annons

Att vara beroende av strategiska varor som fastnar i Kina eller att hjälplöst tvingas se på när stora delar av EU stängs ned kommer att väcka många av de mest euforiska globalisterna. Sedan får vi väl se vad man drar för slutsatser i Bryssel.

Tyvärr tycks många av EU:s federalister fortfarande vilja centralisera ännu mer. De tycks helt enkelt vara oförmögna att dra några slutsatser av Brexit och skälen till att britterna lämnade EU. Inte heller verkar de göra någon analys av det som nu sker.

Sedan Sverige gick med i EU har vår självförsörjningsgrad minskat från runt 80 procent till runt 50, enligt beräkningar som finns. Det hade inte varit nödvändigt. Vårt grannland Finland ligger fortfarande kvar på samma nivå av självförsörjande som för 25 år sedan – 80 procent.

Men det har hänt en hel del på senare år, som har fått oss att öppna ögonen i Sverige.

Torkan sommaren 2018, som drabbade hela norra Europa, blev en tankeställare för en del av dem som trott att livsmedelsproduktion är en självklarhet och att Sverige alltid kan handla utifrån. Andra är tyvärr mer faktaresistenta och planerar fortfarande för att bebygga Sveriges bästa åkermarker.

Det faktum att stora delar av den globala ekonomin nu hållet på att stänga igen gör också, att många kommer att bli arbetslösa i närtid. Kanske inte alltid varaktigt, men det kan ta tid att komma igång igen, när pandemin har ebbat ut.

Sverige, Europa och världen står inför en kris och en ekonomisk svacka som kommer att bli kännbar. Frågan är vad man kommer att dra för strategiska slutsatser av det som nu händer. Vi skall hoppas att det blir en renässans den nationella beredskap vi sorglöst började skrota på 1990-talet.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!