Avgå Tegnell! – din trovärdighet är totalt förbrukad

Avgå Tegnell! – din trovärdighet är totalt förbrukad

Första dödsfallet i Sverige, över 500 smittade. Ingen har väl lyckats undgå statsepidemiolog Anders Tegnells alla märkliga och direkt felaktiga uttalanden i samband med Coronaspridningen. Hade Sverige haft ett fungerande tjänstemannaansvar hade karln fått gå på stört, skriver frilansjournalisten Isabelle Eriksson.

Annons

Det var i början på februari som Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, gick ut i media och hävdade att risken för att Corona skulle spridas till Sverige var obefintlig. Tegnell är ansvarig för Sveriges övervakning av smittsamma sjukdomar och konstaterade ”att vi inte bör oroa oss i Sverige”. Tegnell har även hävdat att skolor inte bör stängas ned då barn inte smittar i samma utsträckning. För en vecka sedan gick Tegnell dessutom ut i media och påstod att epidemin nått kulmen.  

Alla som följt utvecklingen vet ju svaret. Tegnell som skall vara den främsta experten på smittspridning har ständigt förminskat och vilselett befolkningen angående Coronas spridning.

Hur är det möjligt att Anders Tegnell får sitta kvar på sin tjänst som ämbetsman på Folkhälsomyndigheten? 

Sverige har historiskt haft ett långtgående ämbetsmannaansvar. Ämbetsmannaansvar innebär att offentligt anställda tjänstemän kan få rättsliga påföljder vid förseelser eller tjänstefel, i dagligt tal tjänstemannaansvar.

Sveriges ämbetsmannaansvar urholkades dock kraftigt 1975 och ämbetsmän får idag sällan några straffrättsliga påföljder vid tjänstefel. Skandalen kring Transportstyrelsen är ett tydligt exempel.

Den 18 april 2018 uppmanade en enig riksdag att regeringen skulle utreda och lämna förslag på ett utökat straffrättsligt ansvar för tjänstefel.

Riksdagen ansåg att ett utvidgat och tydligare straffansvar i den offentliga förvaltningen skulle förbättra medborgarnas rättssäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten. 

Annons

Regeringen har trots att det gått snart två år inte ens påbörjat utredningen angående tjänstemannsansvaret. På justitiedepartementet arbetas det nu fram ett kommitedirektiv, dvs riktlinjer för hur omfattningen ska se ut gällande utredningen. 

Anders Tegnell saknar all form av trovärdighet på grund av hans direkt felaktiga uttalanden. Dessutom går det att ifrågasätta visdomen och prioriteringen att Tegnell valde att åka till Somalia, för att hjälpa dem med att etablera en hälsomyndighet, mitt under pågående Coronakris i Sverige.

Sverige behöver ett kompetent ledarskap värt namnet i en historisk unik kris. Självfallet skall människors hälsa och skydd nu prioriteras, men det är som vanligt när det kommer till regeringen Löfven. För senfärdigt, för inkompetent, för naivt. Statsepedemiolog Anders Tegnell är definitivt inte rätt man på rätt plats. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!