”Det här vill SD att jag säger…”

”Det här vill SD att jag säger…”

En utställning om nationalsocialismen på stadsmuséet i Norrköping pekar ut delar av Sverigedemokraterna i staden som nazianstrukna. Den har väckt stor ilska hos SD:s gruppledare i Norrköping, Darko Mamkovic, som menar att utställningen är politiskt färgad.

Annons

Utställningen ”Medlöperi och Motstånd” beslutades enligt uppgift medan miljöpartisten Bror-Tommy Sturk var museichef och från SD:s sida misstänker man att det hela handlar om en politisk inlaga från vänster.

Det har pågått en debatt kring detta i Norrköping, sedan utställningen öppnade i januari, och den debatten har politiska förtecken. Från SD:s sida har man agerat med stor irritation och ställt muséet till svars. Från vänster försvarar man (inte oväntat) utpekandet av SD och vissa av dess medlemmar.

NB Nyhetsbyrån gjorde nyligen ett besök för att bilda sig en egen uppfattning, och utställningen är definitivt utpekande för vissa. Flera av Norrköpings kultur- och industriprofiler – sedan länge avlidna – hängs ut som nazisympatisörer. Och SD lyfts fram som ett parti med rötter i nationalsocialismen.

Muséet skriver självt, att SD nämns, då partiet 1988 grundades med basen i ett ”högerextremt och pronazistiskt parti”. Man försvarar även att man hänger ut flera bemärkta personer, trots att dessa inte längre kan försvara sig. På frågan varför inget om kommunismens brott nämns, slingrar man sig och menar, ”framtida utställningar kan visa andra perspektiv”.

Vi har nog ändå svårt att tro, att Norrköpings stadsmuseum kommer att visa en utställning om kommunismen och dess medlöpare, trots att den gamla industristaden historiskt har varit grogrund för delar av extremvänstern. Men vi får väl se…

Guiden på utställningen tydliggjorde i alla fall vid ett tillfälle, att ”det här vill SD att jag säger” och det rörde Socialdemokraternas ovilja att ta emot judiska flyktingar på 1930-talet. Det var för all del bra, att guiden i fråga tog med Socialdemokraternas fula agerande, men litet väl demonstrativt uttalat…

SD i Norrköping kändes inte vid att man skulle ha givit museiguiden några direktiv, men trodde att muséet kanske snappat upp detta i diskussionen om den politiska slagsidan, där SD påpekat att alla delar av historien inte redovisats och att utställningen har ett politiskt syfte.

Annons

Utställningen är intressant, trots politisk slagsida, och det är viktigt att lära av den ofta obskyra historia vi har hos många politiska företrädare under mellankrigstiden. De flesta sprang ärenden åt de stora ”ismerna” på den tiden. Det hade varit bra, om muséet lyft fram detta opåkallat istället för att tvingas göra det ”under galgen”. Det hade väckt respekt.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!