Sluta hamstra toapapper! Det är ingen panik!

Sluta hamstra toapapper! Det är ingen panik!

Snälla! Ingen panik! Panik är det värsta som kan hända! Sluta hamstra toapapper! Det finns ingen anledning till oro! Och det finns inget skäl till att hamstra toapapper (eller pasta). Om du inte har tänkt att isolera dig året ut.

Annons

Ungefär fyra procent av dem som smittas av Coronavirus råkar ut för diarréer. Så sjukdomen i sig skapar inget nytt stort behov av toapapper.

Man är smittbärande i allt mellan ett par veckor och en dryg månad, visar kinesisk forskning. I genomsnitt ungefär tre veckor. Så vill du ändå ladda upp för att stanna hemma, räcker en dryg månads behov mer än väl.

Kapitalismen har det goda med sig att pappersbruken kommer att svara upp mot det förmenta behovet av toapapper och producera ännu mer. Även om det kan ta ett tag.

Och skall vi tro det som sägs, är toapapper heller inte en kortnoterad vara. Även om just toapapper tycks vara attraktivt världen över. Men i Sverige har vi gott om skog.

Så i slutänden är det förstås alla skogsägare – stora som små – som tackar alla överkonsumenter av toapapper. Skogsägarna får ett bättre pris på träden, som så småningom blir toapapper. Bra även för dem som har skogsaktier!

Sådan är kapitalismen.

Tills (över)propduktionen går ned igen.

Annons

Sådan är kapitalismen också.

Ett komplement till toapapper, man ofta såg för några decennier sedan på utedass om somrarna, var tidningar. Men eftersom papperstidningar numera blir allt mer sällsynta – inte minst på toaletter – och IPhone är ett sämre alternativ i det hänseendet, går det alternativet ofta bort.

Så har du inte för avsikt att gå i inre exil under resten av året, lämna gärna varor på hyllorna i butikerna. Det finns exempelvis gamla och sjuka som kanske behöver just toapapper bättre än du…

I övrigt lämnar vi detta till ditt eget huvud, omdöme och omsorg om dina medmänniskor. Hoppas att du får en fin söndag utan alltför stort behov av toapapper.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!