Vi måste dämpa hysterin – paniken är faran just nu!

Vi måste dämpa hysterin – paniken är faran just nu!

Det härjar rätt ofta betydligt värre farsoter än Coronavirus, sjukdomar som skördar avsevärt fler offer än vad denna har gjort – i alla fall hittills. Med all respekt för dem som drabbas, men varför denna allmänna hysteri?! Beror den på allmän förvirring och dålig kommunikation?

Annons

Det verkar inte finnas någon rationalitet i den ekonomiska härdsmälta vi nu bevittnar. Hela världen tycks rasa samman – så ser det ut i alla fall – på grund av en influensa som på de allra flesta ger förhållandevis lindriga symptom.

Det är faktiskt rätt obegripligt. Det är något som inte stämmer.

Men kanske är det bara resultatet av att vi nu ser baksidan av den tillvaro vi har byggt upp. Det beroende vi – alla – har försatt oss i genom den globaliserade värld som nu faller ihop när alla omkring oss stänger gränser och dörrar.

Och varför bunkrar folk toapapper? Över hela världen, verkar det… Detta tycks ju inte vara något specifikt svenskt syndrom. Men varför toapapper? Mediciner, vatten, konserver – visst, det kan man kanske förstå. Men toapapper? Det verkar inte hjälpa att pappersbruken försäkrar att det inte kommer att bli någon brist…

Och den förvirrade kommunikationen bidrar förstås. Det dåliga ledarskapet likaså.

Vad lär vi oss då av detta? Jo, en mängd saker. Men det kanska allra viktigaste är, att vi måste ha en beredskap för att samhället kan braka ihop. Det har vi inte haft. Vi har litat på vår omvärld. Struntat i att rusta oss själva. Men omvärlden och dess länder är sig själv närmast och stänger nu om sig – en efter en.

Sverige har blivit extremt sårbart. En del av ett korthus som rasar ihop. Så blir det i en världsekonomi, där alla interagerar och kallt räknar med att man skall fortsätta att göra det. I evigheters evigheter…

Annons

Vi kommer förstås att fortsätta interagera i världen. Men nu måste vi återuppbygga vår egen beredskap och vår förmåga. Den har Sverige dessvärre gjort sig av med i högre grad än våra grannländer. Det gäller tyvärr till stor del sjukvården.

Men ändå: Det tycks inte finnas någon som helst rationalitet i den reaktion vi nu ser. Pandemin kommer att ebba ut. Kina är nu på väg tillbaka efter ett par månader, man återgår till det normala. Så låt oss ändå se framtiden an med tillförsikt.

Och se framför allt till att inte paniken sprider sig! Försök behålla sans och balans. Det är inte lätt i en omvärld där även ledargarnityret verkar ha drabbats av panik. Men det är nödvändigt. Paniken är den värsta faran just nu.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!