Regeringen inför inreseförbud i Sverige – förbudet gäller i 30 dagar

Regeringen inför inreseförbud i Sverige – förbudet gäller i 30 dagar

Regeringen har stoppat alla icke nödvändiga resor till Sverige. Beskedet kommer efter att EU enats om att stoppa alla resor in i unionen i 30 dagar. Det skriver Aftonbladet.

Annons

– Det här är en exceptionell åtgärd, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Det var på tisdagskvällen på en extrainsatt pressträff som beslutet presenterades. Beslutet kom kort efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat att EU-länderna enats om ett gemensamt inreseförbud till EU under 30 dagar.

Regeringen vill mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska virusets spridning. Detta anges som motivering och förklaring till beslutet. Det innebär i praktiken att icke-nödvändiga resor till Sverige stoppas tillfälligt.

– Vi har en ansträngd situation för smittspridningen och för sjukvården i Sverige och vi befarar att den kommer att bli värre. Då är det viktigt att ta ett europeiskt samfällt beslut. Så EU:s länder kommer att fatta det här beslutet, vart och ett på sitt sätt men att faktiskt göra så att det inte är möjligt att komma in till Europa från resten av världen vid det här tillfället är viktigt, säger Damberg.

Det kommer dock att finnas undantag för inreseförbudet, säger Damberg.

– Naturligtvis om man är medborgare i Sverige eller jobbar eller bor i Sverige har man rätt att komma hem eller familjeskäl i vissa sammanhang. Så det kommer att finnas undantag, säger han.

Andra personer som undantas inreseförbudet är diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige eller transporterar varor hit.

Annons

På frågan om han ser några risker med inreseförbudet svarar Damberg:

– Jag ser inte några risker med det nu. Men riskerna jag har sett är att vissa länder infört egna inre gränskontroller inom Europa som i viss mån har förhindrat den fria rörligheten av godtransporter, läkemedel, medicinskteknisk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal. Med ett gemensamt agerande gällande EU:s yttre gränser så kan vi ha ett mera samfällt agerande inom Europa annars försvåras våra chanser att möta den här krisen.

Beslutet träder i kraft från och med torsdag 19 mars och gäller 30 dagar framåt till att börja med. Mikael Damberg säger att det snart kan presenteras fler åtgärder.

– Det kommer säkert att komma mer, vi lyssnar på våra expertmyndigheter, säger han.

Andreas Swedberg

Läs också:
Regeringen: Corona-beredskapen är god

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!