Trygghetspodden: Utländska klaner krigar i Sverige

Trygghetspodden: Utländska klaner krigar i Sverige

Trygghetspodden har intervjuat Dan Gaversjö, Integrationsstrateg och före detta polis. Dan har jobbat som polis i 25 år, och han berättar för Trygghetspodden att en Integrationsstrateg är en person som förstår hur människor kan integreras, och hur de inte kan det.

Annons

Dan har arbetat länge i Göteborg och ansvarade för projektet ”Ung och Trygg”, som var ett samverkansarbete mellan polisen, åklagarmyndigheten och Göteborgs stad. Som mest var man 110 poliser och 7 åklagare med främsta mål att förhindra rekryteringen till kriminella gäng.

Man startade projektet Ung och Trygg på grund av de ökade antal skjutningar i Göteborg och då invånarna jämförde staden med Chicago. Dan berättar för Trygghetspodden att han på sitt kontor hade representanter från skolan, polisen och åklagarna i samma lokal.

Man löste mycket av de problemen som var då man även skapade 250 handlingsplaner.

Klaner styr områden i Sverige – familjer och ätter

Gängkriminaliteten bygger på kollektivistiskt tänkande inom den egna gruppen. Det man såg för att bryta rekryteringen till kriminella grupperingar var att personen inte fick återvända till det gamla bostadsområdet, för då faller man tillbaka i sin gamla roll.

Dan berättar att de kriminella gäng som idag är verksamma i Sverige kommer från andra länder där man har ett helt annat samhällssystem som bygger på en svag stat och där gruppen skyddar och agerar om någon är hotad. Dan kallar det för överlevnadsstrategier, att man försvarar sin heder inom den egna gruppen.

För Trygghetspodden berättar Dan att det är stora kulturella skillnader på grund av att det är familjer och ätter som styr områden. Traditionella system som bygger på hedersnormsystemet, ett mansdominerat system där alla män föds lika, och sen ska man försvara sin position. Om man till exempel underordnar sig en förlust ger det skam.

Det innebär att man hela tiden måste försvara sin heder genom att hela tiden söka sig till segrar.

Annons

Man återfår sin heder, genom att besluta att den som förminskat en kan få böta, och är det tillräckligt illa kan det bli blodshämnd. Inom gängkriminaliteten finns det därför ett respektsystem, där ledaren bestämmer vilket straff och vilka böter som det kan bli tal om. Hela tiden måste man bevisa sig själv att man är stark.

Förr sköt man folk i benen, nu skjuter man folk i huvudet just därför att återta sin heder samtidigt som man markerar mot andar gäng att man inte är rädd. Av samma anledning spränger man för att signalera att man riskerar att bli tagen vart som helst.

Dan och hans team såg denna utveckling i Göteborg redan 2004-2011, hur gängen har flyttat fram sina positioner, och att de är starka i sitt bostadsområde, att de de hade makten och att det var de som bestämde.

Samtidigt är det en liten grupp som styr och övriga som bor i området vill få ut dem. Av den anledningen röstar många invandrare på Sverigedemokraterna enligt Dan, då många invandrare anser att dessa familjer ska utvisas från Sverige.

Lösning – vräk familjerna från bostadsområden

Dan säger till Trygghetspodden att det bästa sättet att stäva klanernas dominans är att vräka gängkriminella från deras områden. Han säger också att klanerna har så mycket pengar att de kan bosätta sig i de finaste områdena i Sverige, till exempel Djursholm, men att de inte är några där, och av den anledningen väljer att bo kvar.

Andreas Swedberg

Läs också:
Klaner i Sverige har egna poliser och utgörs av gängkriminella

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!