Italien hårt drabbat av coronaviruset- film inifrån sjukhus i Bergamo

Italien hårt drabbat av coronaviruset- film inifrån sjukhus i Bergamo

Sverige kommer få en liknande situation som Italien, hävdar Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet. 

Annons

I Italien har nu mer än 4032 personer dött vilket är fler dödsfall än i Kina. 

I Sverige pågår just nu en smittspridning främst fokuserat till Stockholmsregionen.

Italien är några veckor före oss i utvecklingen och hela landet ligger nu i karantän. Landet nådde igår en ny toppnotering med 627 dödsfall på en dag. 99 procent av de som dog hade underliggande sjukdomar.

Genom att följa Italiens situation kan vi få en fingervisning på hur spridningen kommer utvecklas här, säger Jan Albert till SVT.

Samtidigt har det släppts en film av brittiska Sky News från det kaotiska läget i Italien som en uppmaning av italienarna att varna omvärlden för hur situationen på sjukhusen kan utveckla sig:

https://news.sky.com/story/coronavirus-they-call-it-the-apocalypse-inside-italys-hardest-hit-hospital-11960597?fbclid=IwAR1v_bc1QUEvr7TLSD0EmStdPDwlSEzptckvFMOKwrtKYdZ0UPztJ-P_R1M

Bild från Bergamo sjukhus. Patient får hjälp att andas via tub. 

Annons

Claudio Cianciolo är försäkringssäljare och bor i Sverige, men är uppväxt i norra Italien där coronaviruset nu härjar som värst. Hans familj bor i Mazzé, en liten by cirka fem mil från Lombardiet. Torino har klarat sig hyfsat bra med bara något enstaka coronafall men oron vilar ständigt kring hörnet.

– Antalet smittade ökar fortfarande, i början tog Italien lätt på detta virus, men vartefter började folk inse att det inte är någon vanlig influensa detta rör sig om. Det drabbar oss hårt då vi har en allt mer åldrande befolkning, säger Claudio till Nyhetsbyrån.

Sverige har i nuläget 16 dödsfall och 43 personer som intensivvårdas på sjukhus. Sverige är ett av dem länder i Europa som har lägst antalet intensivvårdplatser per invånare.

– Sverige är alldeles för naivt land. Vi tar inte detta på allvar. Vi har en vårdkapacitet som gick på knäna redan innan coronakrisen, så jag har svårt att se hur vi skall klara det här. Inom en snar situation kanske vi har dubbla, ev tredubbla antalet smittade. Då kommer vården förmodligen att kollapsa, säger Claudio Cianciolo.

Folkhälsomyndighten gick ut för några dagar sedan och rekommenderade att undvika resor till Stockholm och Västra Götaland. UD avråder även ickenödvändiga resor till alla länder.

– Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten är inte riktigt klok. Att släppa ut folk som varit i norra Italien för ett tag sedan utan att sätta dem i karantän vid hemkost är under all kritik. Jag har själv mailat TV4 då Tegnells uttalanden gjort mig väldigt upprörd, säger Claudio Cianciolo.

Antonello Masciolini är också uppväxt i Italien men bor i Sverige sedan 2008 och arbetar som livsmedelsimportör av italienska varor. Han har släkt och vänner i Umbrien i centrala Italien.

– Det är bara apotek och livsmedelsbutiker som håller öppet, allt annat är stängt. Centrala Italien är inte jätteallvarligt drabbat. Jag känner faktiskt inte en enda smittad, så läget är lite mer under kontroll än norra Italien, säger Antonello Masciolini till Nyhetsbyrån.

– Jag tror Italien som land är lite mer vana vid kriser än Sverige och folk är lite mer beredda vad gäller krisberedskap. Italienarna ser på Sverige som ansvarslösa som inte stänger ned allt, men det är svårt att säga vad som är rätt väg att gå. Vi ser ju att våra grannländer stängt ned skolor bland annat. Jag hade tagit det säkra före det osäkra och stängt ned allt för två veckor sedan. Om det är rätt eller fel det får framtiden utvisa, förmodligen har vi svaret inom några veckor, säger Antonello Masciolini.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!