Pest eller kolera…?

Pest eller kolera…?

Man kan hantera Coronapandemin på olika sätt. En del isolerar sig, andra lever som vanligt, om de känner sig friska. Vi – lika litet som någon annan – vet väl exakt vad som är rätt. Men några saker kan vi nog konstatera.

Annons

Kollar man tidigt vilka som är smittbärare och anmodar dem att hålla sig undan andra människor, drar stormen sannolikt fortare förbi. Kina tycks ha praktiserat detta.

Människor som tillhör riskgrupper bör hålla sig borta från smittorisker. Bland dem som har dött i Italien visar det sig att 99 av 100 har burit på andra sjukdomar. Och medelåldern har legat kring 80 år. Där har vi riskgrupperna.

Men det är också så, att håller sig alla hemma i soffan – oavsett de är sjuka eller ej – brakar vår ekonomi ihop.

Kort sagt: Man skall hålla sig hemma, om man är sjuk och i riskzonen. Är man det inte, kan man väl leva som vanligt och se till att maskineriet snurrar på i Sverige. Många små företag har det tufft nu, utan marginaler och med ansvar för omsättning och anställda.

Alla är medvetna om tiden vi lever i och försöker man undvika Skylla, råkar man kanske istället ut för Karybdis… Eller pest eller kolera, om man vill. Ett dilemma. Inte lätt att göra rätt.

Folkhälsomyndigheten agerar numera (nästan) som övriga europeiska myndigheter. Men den ganska släpphänta hanteringen i början, när återvändande turister från Italien inte direkt sattes i karantän, förvånar många. Inte minst i just Italien.

Detta är inte lätt. Ignorerar vi riskerna, dör antagligen fler människor. Är vi alltför hårda och stänger ned hela samhället, kommer depressionen över oss och hundratusentals människor blir långvarigt arbetslösa…

Annons

Kerstin Hessius, en av dem som förvaltar våra pensioner, och flera andra ser detta. Men andra, som Scanias förre VD Leif Östling, anser att Hessius lever i en ”finansbubbla”.

Regeringen verkar – som vanligt – bara vara reaktiv och nu tycks man ha lämnat över hela ansvaret för styret av Sverige till Folkhälsomyndigheten, en myndighet som skall ge regeringen beslutsunderlag och hjälpa till att verkställa beslut, men absolut inte styra Sverige.

Var är Stefan Löfven och hans regeringen i detta? Annat än när de står och ser dystra ut och uppmanar oss att ”tvätta händerna”? Har de bara släppt rodret till FHM:s Anders Tegnell?

Regeringen har alla delar av Sveriges väl och ve att ta hänsyn till. Ingen vet hur detta kommer att sluta, men alla kan nog ändå förutsäga, att en långvarig nedstängning av Sverige och hela Europa kan komma att få ödesdigra konsekvenser.

Detta är en svår avvägning och det är omöjligt att uttala sig om vad som är rätt eller fel. Tills vidare kan vi väl känna av litet själva, använda omdömet och försöka att undvika domedagsprofeterna.

Önskar er en skön helg – trots allt – i vårt vackra Sverige.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!