Teskedsorden: ”Rasism mot vita finns inte i Sverige”

Teskedsorden: ”Rasism mot vita finns inte i Sverige”

Lovisa Fhager Havdelin är generalsekreterare för organisationen ”Teskedsorden” som säger sig verka mot rasism. Den kallar sig också ”en röst för mångfald” och har vid upprepade tillfällen fått miljonstöd från staten. Hon skriver i ett debattinlägg publicerat i Aftonbladet, att hatbrotten mot vita i Sverige inte kan sägas vara ”rasism”. Länk till ursprungsinlägget ligger allra sist. Här nedan hennes inlägg i sammandrag:

Annons

”I kölvattnet av de ungdomsrån med förnedrande inslag och grov misshandel av personer som av gärningsmännen kallades ”svennar”, finns en bubblande ilska. Diskussionen om rasism mot vita finns eller inte har återigen blivit ett återkommande inslag på sociala medier.

Hatbrottslagstiftningen gör ingen skillnad mellan minoritets- och majoritetsgrupper. Men diskussionen aktualiserar den större frågan om det finns en så kallad ”omvänd rasism”, det vill säga rasism mot vita. Svaret är enkelt. Det finns inget sådant som omvänd rasism i Sverige.

Ungdomsrånen är fruktansvärda och brutala på alla sätt och vis, och ska på inga sätt förringas. Men det är inte rasism. Att kalla det omvänd rasism är att trivialisera den faktiska rasismen.

Vita personer som tillhör majoritetssamhället kan, precis som alla, utsättas för fördomar och i vissa fall diskriminerande handlingar på grund av sin religion, funktion eller könsidentitet. Vita kan också utsättas för handlingar och fördomar baserade på sin ljusa hudfärg. Men det är inte rasism.

Rasism handlar om strukturer, makt och privilegier i samhället som gör att personer konsekvent, medvetet eller omedvetet, gynnas eller missgynnas på grund av sin hudfärg eller etnicitet…

Att det höjs röster till stöd för den så kallade omvända rasismen är problematiskt. Att överge en gemensam förståelse för vad rasism är riskerar att underminera de analyser och verktyg vi har för att kunna stävja den… Som vit behöver du förstå hur din vithet är en del i en vithetsnorm som ger privilegier och överläge.”

Lovisa Fhager Havdelin talar också om begreppet ”White Fragility” (vit skörhet), d v s vita som blir arga, ledsna eller känner sig kränkta när det talas om rasism och rasistiska strukturer. På så sätt, menar Fhager Havdelin, flyttas fokus. Och hon menar också, att fallet med ungdomarna som har blivit förnedringsrånade, utnyttjas i debatten för att flytta fokus.

Annons

 

Källa:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/EWnnXo/rasism-mot-vita-finns-inte-i-sverige

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!