”Man kan inte sitta i karantän med tomt konto”

”Man kan inte sitta i karantän med tomt konto”

Carl Thalén är entreprenör och företagare. Han skriver här för Nyhetsbyrån med anledning av att människor trotsar karantänen och reser med överfull kollektivtrafik – trots risken för smitta. Det är som att välja mellan pest och kolera – men att bli av med jobbet i dessa tider framstår som ett värre hot än Corona:

Annons

Vad hade förväntats? Ta risken att bli sjuk i Corona eller att garanterat förlora sitt hus, sin lägenheten, sitt jobb och försörjningen? En ihållande karantän kommer inte att fungera, när människor känner den ekonomiska verkligheten krypa närmre.

Det är lätt att prata om solidaritet och ansvar men när kontot är tomt, en lön försvinner, räkningarna kommer och livet tar en sväng neråt, så kommer desperationen.

Man kan inte hålla sig i karantän med tomt konto. Man kan inte sitta i karantän, när ens företag hotas av konkurs. Man kan inte handla mat eller betala lån med solidaritet.

Vad är då lösningen?

Sverige har en skattebasernas välfärd. Tro mig, jag betalar slaviskt all min skatt och även ganska mycket. De allra flesta svenskarna betalar sin skatt och gör sitt för samhället.

Sverige har också – tyvärr – en historia av att slösa med skattepengar på åtgärder som inte gynnar skattebetalare. Nog sagt om detta, men nu är det dags att använda skattepengar till att hjälpa medborgare, så att de klarar sin ekonomi för att garantera coronahämmande insatser.

Här har jag några förslag:

Annons

– Medborgarlön till alla som har förlorat sitt jobb under tiden till återanställning eller omställning. Kravet är att vara arbetssökande, naturligtvis.

– Hus- och hemgaranti, så att personer kan bo kvar i sina hus, lägenheter eller hyresrätter för att klara karantänen. Ett utökat bostadsbidrag, helt enkelt.

– Stopp hos kronofogden för anmärkningar under karantänsperioder eller vid förlorad inkomst.

– Slopade amorteringskrav på lån.

– Statliga omställningslån till riksbanksränta för löpande utgifter.

– Konkursgaranti för små och medelstora privata företag och enskilda firmor.

– Lönegarantin till egenföretagare.

Och listan kan säkert göras längre. Men vi skall inte glömma att de privata företagen och deras anställda bär Sverige – de är basen för vårt välstånd och de ser till att hjulen snurrar.

Carl Thalén

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!