Döda i Italien – mönstret är konstant: 99 av 100 är äldre

Döda i Italien – mönstret är konstant: 99 av 100 är äldre

I takt med att Coronapandemin skördar allt fler liv ökar också kunskapen om sjukdomsförloppet. Av de avlidna är allra största delen äldre personer – över 70 år. Ett nyupptäckt symptom är anosmi, d v s nedsatt luktsinne. Det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Annons

NB Nyhetsbyrån har tidigare följt italiensk statistik på området. Det visar sig att 99 procent av de döda är äldre samt multisjuka. Nu har man kommit upp i ett så stort antal undersökta, att tendensen mer säkert kan avläsas. Den verkar hålla.

Den statliga italienska hälsomyndigheten, Istituto Superiore di Sanità, har i dagarna publicerat en studie över 3.200 Coronapatienter, som har dött i sjukdomen. Siffrorna i rapporten är uppdaterade så sent som i fredags.

Medelåldern på de avlidna är 78,5 år: 82 år för kvinnorna, 79 år för männen. De två absolut största åldersgrupperna bland de avlidna är 70–79-åringar respektive 80–89-åringar.

Studien visar även symptomen hos dem, som togs in på sjukhus och senare avled. Feber – 76 procent. Därefter andningssvårigheter – 70 procent. Hosta – 40 procent.

Den italienska studien visar ett snabbt sjukdomsförlopp. I genomsnitt dog patienterna bara åtta dagar efter det att de fick symptom. Efter fyra dagar togs de in på sjukhus, där de vistades i fyra dagar. De som fick intensivvård levde i medeltal ett dygn längre.

Bland de totalt 3.200 undersökta och avlidna patienterna i den italienska studien var 1,1 procent (36 stycken) under 50 år. Nio personer av de 3.200 döda var under 40 år. Åtta män och en kvinna var mellan 31 och 39 år, då Corona tog deras liv.

Av dem som var under 40 år saknades kliniska uppgifter om två patienter. De återstående sju avlidna under 40 hade allvarliga bakomliggande sjukdomar som hjärt- och njurproblem, psykiatriska sjukdomar, diabetes eller övervikt.

Annons

De brittiska näs- och öronläkarnas förening skriver i ett färskt uttalande, att uppgifter från Sydkorea, Kina och Italien visar, att en betydande del av de patienter som insjuknat också har drabbats av nedsatt luktsinne, anosmi. En del av patienterna uppvisar inga andra symtom än anosmi.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!