Jimmie Åkesson: ”Vi har inte råd att vänta”

Jimmie Åkesson: ”Vi har inte råd att vänta”

Exceptionella åtgärder krävs för att rädda jobben och företagen. Det menar partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, som idag gick ut på sin Facebooksida med budskapet att Sverige har utrymme för större satsningar på näringslivet. Åkesson vill investera betydligt mer i stödpaket än vad regeringen hittills beslutat om.

Annons

Runt 500-1000 miljarder kronor är vi beredda att satsa till företag, både små och medelstora, som nu riskerar gå under i coronavirusets spår. Sveriges relativt låga skuldkvot möjliggör omfattande satsningar på åtminstone 10-20 procent av BNP, skriver Jimmie Åkesson på sin Facebooksida.

I måndags förra veckan meddelade regeringen att 300 miljarder skulle satsas på jobben och företagen. Bland annat infördes korttidspermitteringar för att minska företagens lönekostnader med 50 procent. Dessutom föreslog regeringen att staten tar över sjuklöneansvaret under april och maj. 

Svenskt näringsliv höll pressträff på tisdagen, dagen efter regeringens beslut, och gick bland annat ut med förslaget om att utvidga korttidspermitteringen, så att staten står för hela notan. VD:n för Svenskt Näringsliv, Jan Olof Jacke, menade att om inte kraftiga åtgärder vidtas väntas Sverige ha en massarbetslöshet på cirka 20-30 procent inom en snar framtid.

Partiledaren för Moderaterna, Ulf Kristersson föreslog igår ett krispaket på 300 miljarder. Det vill säga samma summa som regeringen gått ut med som förslag. Bland annat vill partiet se att arbetsgivaravgifterna slopas helt under två månader. 

Jimmie Åkesson anser att regeringens krispaket innehåller bra saker men att åtgärderna är för otillräckliga. 

Hyresbidrag, borttagna skatter, räntefria lån och minst 75 procent rabatt på korttidsjobb är några av förslagen som Åkesson lyfter fram som lösningar i coronakrisen. 

Hittills har inte regeringen och finansminister Magdalena Andersson velat lyssna på vårt inspel, vilket är anmärkningsvärt, skriver Jimmie Åkesson och avslutar med att ställa frågan:

Annons

Är regeringen beredd att söka brett stöd i riksdagen för åtgärder av den här omfattningen?  

Isabelle Eriksson 

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!